najvaznije kriptovalute

10 najvažnijih kriptovaluta (osim Bitcoin-a)

Bitcoin nije samo stvarao trendove, uveo e talas kripto valuta izgrađenih na decentralizovanoj peer-to-peer mreži, već je postao i de facto standard za kriptovalute, nadahnjujući sve veću legiju sledbenika i spinoff-ova.

Pored Bitcoin-a, donosimo vam listu najvažnijih kriptovaluta.

1. Ethereum (ETH)

ethereum

Ethereum, je decentralizovana softverska platforma koja omogućava izgradnju pametnih ugovora i decentralizovanih aplikacija (DApps) bez ikakvih zastoja, prevara, kontrole ili ometanja treće strane.

Aplikacije na Ethereum-u pokreću se na njegovom kriptografskom tokenu, ether-u, specifičnom za platformu. Ether je poput vozila za kretanje po Ethereum platformi i traže ga uglavnom programeri koji žele da razvijaju i pokreću aplikacije unutar Ethereum-a ili investitori koji žele da kupuju druge digitalne valute koristeći ether. Ether, pokrenut 2015. godine, trenutno je druga najveća digitalna valuta po tržišnoj kapitalizaciji nakon Bitcoin-a. Od januara 2021. tržišna kapitalizacija ether-a iznosi približno 19% veličine Bitcoin-a.

2. Litecoin (LTC)

litecoin

Litecoin, pokrenut 2011. godine, bio je među prvim kriptovalutama koji su krenuli stopama Bitcoin-a . Kreirao ga je Charlie Lee bivši Google-ov inženjer. Litecoin se zasniva na globalnoj mreži za plaćanje otvorenog koda koju ne kontroliše nijedan centralni organ i koristi „script“ kao dokaz rada, koji može da se dekodira uz pomoć CPU potrošačke ocJene.

Iako je Litecoin na mnogo načina sličan Bitcoinu, on ima bržu stopu generisanja blokova i stoga nudi brže vrijeme potvrde transakcije. Osim programera, sve je veći broj trgovaca koji prihvataju Litecoin. Od januara 2021. godine Litecoin je imao tržišnu kapitalizaciju od $10,1 milijarde i vrijednost po token-u od $153,88, što ga čini šestom najvećom kripto valutom na svijetu.

3. Cardano (ADA)

cardano

Projekt je suosnivao Charles Hoskinson, jedan od pet početnih članova osnivača Ethereum-a. Nakon nekih neslaganja sa pravcem kojim se Ethereum kretao, napustio je i kasnije pomogao da se stvori Cardano. Tim koji stoji iza Cardano-a stvorio je njegov blockchain, a istraživači koji stoje iza projekta napisali su preko 90 radova o blockchain tehnologiji na niz tema, a samo istraživanje je okosnica Cardano-a.

Od januara 2021. godine Cardano ima tržišnu kapitalizaciju od $9,8 milijardi, a jedan ADA prodaje se za $0,31.

4. Polkadot (DOT)

polkadot

Polkadot je jedinstvena proof-of-stake kripto valuta koja za cilј ima pružanje interoperabilnosti između drugih blockchain-a. Osnovna komponenta Polkadot-a je njegov relejni lanac koji omogućava interoperabilnost različitih mreža. Takođe omogućava „parachain-e“ ili paralelne blockchaine sa sopstvenim izvornim tokenima za određene slučajeve upotrebe. Ono što Polkadot razlikuje od Ethereum-a jeste to što umjesto stvaranja samo decentralizovanih aplikacija na Polkadot-u, programeri mogu da kreiraju sopstveni blockchain, istovremeno koristeći sigurnost koju Polkadot-ov lanac već ima.

Polkadot je stvorio Gavin Wood, još jedan član osnovnih osnivača projekta Ethereum. Od januara 2021. godine, Polkadot ima tržišnu kapitalizaciju od $11,2 milijardi, a jedan DOT prodaje se za $12,54.

5. Bitcoin Cash (BCH)

bitcoin cash

Bitcoin Cash (BCH) zauzima važno mesto u istoriji altcoin-a, jer je to jedan od najranijih i najuspešnijih hard fork-ova originalnog Bitcoin-a. U svIJetu kriptovaluta, fork se odvija kao rezultat debata i rasprava između programera i rudara. Zbog decentralizovane prirode digitalnih valuta, veleprodajne promjene koda u osnovi tokena ili coin-a pri ruci moraju da se izvrše zbog opšteg koncenzusa; mehanizam ovog procesa varira u zavisnosti od određene kripto valute.

Kada različite frakcije ne mogu da se dogovore, ponekad se digitalna valuta podijeli, pri čemu originalni lanac ostaje vijeran njegovom originalnom kodu, a novi lanac započinje kao nova verzija prethodnog coin-a, zajedno sa promjenama u njegovom kodu.

BCH je započeo njegov život u avgustu 2017. godine kao rezultat jedne od tih podjela. Od januara 2021. godine, BCH je imao tržišnu kapitalizaciju od $8,9 milijardi i vrijednost po token-u od $513,45

6. Stellar (XLM)

stellar

Stellar je otvorena blockchain mreža koja je dizajnirana da pruži rješenja za preduzeća povezivanjem finansijskih institucija u svrhu velikih transakcija. Ogromne transakcije između banaka i investicionih firmi za koje bi obično trebalo nekoliko dana, određeni broj posrednika i koštale popriličan novac, sada mogu da se obave gotovo trenutno, bez posrednika, a one koji čine transakciju koštaju malo ili nimalo.

Stellar je osnovao Jed McCaleb, član osnivač Ripple Labs i programer Ripple protokola. Na kraju je napustio njegovu ulogu sa Ripple-om i nastavio sa suosnivanjem Stellar Development Foundation. Tržišna kapitalizacija Stellar Lumens iznosi $6,1 milijardi, a od januara 2021. godine procjenjuje se na $0,27.

7. Chainlink

chainlink

Chainlink je decentralizovana oracle mreža koja premošćuje jaz između pametnih ugovora, poput onih na Ethereum-u, i podataka izvan njega. Blockchains sami nemaju mogućnost povezivanja sa spolјnim aplikacijama na pouzdan način. Decentralizovani oracle-i Chainlink-a omogućavaju pametnim ugovorima da komuniciraju sa spolјnim podacima, tako da ugovori mogu da se izvrše na osnovu podataka sa kojima sam Ethereum ne može da se poveže.

Chainlink je razvio Sergey Nazarov zajedno sa Steve Ellis-om. Od januara 2021. tržišna kapitalizacija kompanije Chainlink iznosi $8,6 milijardi, a jedan LINK procenjen je na $21,53.

8. Binance Coin (BNB)

binance coin

Binance Coin je uslužna kripto valuta koja djeluje kao način plaćanja naknada povezanih sa trgovanjem na Binance Exchange. Oni koji koriste token kao sredstvo plaćanja za razmjenu mogu da trguju s popustom. Binance Coin-ov blockchain je takođe platforma na kojoj deluje Binance-ova decentralizovana razmjena. Binance berzu osnovao je Changpeng Zhao i berza je jedna od najčešće korišćenih berzi u svetu na osnovu obima trgovine.

Binance Coin je u početku bio ERC-20 token koji je funkcionisao na Ethereum blockchain-u. Na kraju je imao sopstveno mainnet lansiranje. Mreža koristi koncenzus model dokaza. Od januara 2021. godine, Binance ima tržišnu kapitalizaciju od $6,8 milijardi, a jedna BNB ima vrednost od $44,26.

9. Tether (USDT)

tether

Tether je bio jedan od prvih i najpopularnijih u grupi takozvanih stablecoins-a, kripto valuta kojima je cilј da njihovu tržišnu vrednost vežu za valutu ili drugu spolјnu referentnu tačku kako bi se smanjila volatilnost.

Pokrenut 2014. godine, Tether sebe opisuje kao „platformu sa omogućenim blockchain-om dizajniran da olakša upotrebu fiat valuta na digitalni način“. U stvari, ova kripto valuta omogućava pojedincima da koriste blockchain mrežu i srodne tehnologije za transakcije u tradicionalnim valutama, istovremeno smanjujući nestabilnost i složenost često povezane sa digitalnim valutama. U januaru 2021. godine, Tether je bio treća najveća kripto valuta po tržišnoj kapitalizaciji, sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od $24,4 milijarde i vrIJednošću po token-u od $1,00.

10. Monero (XMR)

monero

Monero je sigurna, privatna i valuta kojoj se ne može ući u trag. Ova kripto valuta otvorenog koda pokrenuta je u aprilu 2014. godine i ubrzo je izazvala veliko interesovanje kriptografske zajednice. Razvoj ove kripto valute u potpunosti je zasnovan na donacijama i vođen je zajednicom. Monero omogućava potpunu privatnost korištenjem posebne tehnike koja se naziva “ring signatures”.

Sa ovom tehnikom, pojavlјuje se grupa kriptografskih potpisa koja uklјučuje najmanje jednog stvarnog učesnika, ali pošto se svi čine validnim, stvarni ne mogu da budu izolovani. Zbog izuzetnih bezbjednosnih mehanizama poput ovog, Monero je razvio neprijatne reputacije – povezan je sa kriminalnim operacijama širom svijeta. Od januara 2021. Monero je imao tržišnu kapitalizaciju od $2,8 milijardi i vrijednost po token-u od $158,37.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.