crypto krvoprolice

10 stvari koje treba uraditi usred tekućeg kripto “krvoprolića”

Tržišta su se toliko srušila da su skoro sva zabilježila značajan pad vrijednosti.

Nije ni čudo da globalna tržišta kriptovaluta padaju, a stepen u kojem se to dešava potresa investitore iz svih krajeva svijeta. Tržišta su se tako srušila da su gotovo sve kriptovalute, uključujući Bitcoin i Ethereum, doživjele značajan pad vrijednosti. Uz toliko panike, investitori u kriptovalute su postali pomalo zabrinuti. Umjesto da samo paničite zbog situacije, postoje određeni načini i koraci koji se mogu učiniti usred cijelog ovog haosa. U ovom članku ćemo govoriti o 10 najboljih stvari koje treba učiniti usred tekućeg kripto “krvoprolića”.

Ostani miran

Da, kripto krvoproliće je situacija koja bi uspaničila investitore, bez obzira na to koliko je mala ili velika investicija u kriptovalute. Usred svega ovoga, važno je ostati smiren i donositi odluke hladne glave.

Uzeti u obzir volatilnost

Usred ovog brutalnog kripto krvoprolića, postoji jedna stvar koja vam ne bi trebala otići iz glave – volatilnost tržišta kriptovaluta. Tržište kriptovaluta je vrlo nestabilno po prirodi i takva krvoprolića će se sigurno dogoditi. Tržište ima sva prava da se kreće između bijesnog optimizma, kao što je to bilo početkom 2021., do pesimističkog očaja, koji se dešava u posljednje vrijeme. Uzimanje ove volatilnosti u obzir je vrlo važno kad god dođe vrijeme da donesete odluke koje se odnose na vašu investiciju u kriptovalute.

Nemojte prodavati u panici

Kad god vidite da vaše investicije padaju, prirodna je ljudska tendencija da odmah rasprodaju imovinu kako bi izbjegli daljnje gubitke. To znači da prodajete svoja ulaganja/imovinu po najnižoj cijeni i da nećete imati koristi od naknadnog oporavka.

Istražiti opciju kupovine dipa

Ono što obično prođe nezapaženo i manje je cijenjeno je činjenica da značajni padovi mogu predstavljati priliku da pokupite više vaših omiljenih tokena po niskoj cijeni. Međutim, u tom pogledu očekuje se najveća pažnja. Dobro istraživanje je sve što vam treba.

Nemojte se upuštati u paničnu kupovinu

Prateći korake ne panične prodaje, još jedna stvar koju vrijedi spomenuti je da ne padnete u zamku panične kupovine. Razlog je prilično jednostavan – nema apsolutno nikakvog smisla kupovati imovinu koju niste istražili i koju zapravo ne želite, samo zato što je na rasprodaji.

Procjena situacije

Prije nego što pređete pravo na samo pitanje zašto vrijednost kriptovalute drastično opada, morate dobro procijeniti situaciju. Pogledajte ima li vijesti koje pokreću trgovinsku cijenu Bitcoina i drugih kriptovaluta i da li je moguće da postoje fundamentalne vijesti koje su promijenile raspoloženje tržišta i da je došlo do situacije koja je uticala na promjenu cijena ili bilo čega drugoga što mogu pokrenuti glasine.

Dublje razumijevanje zašto tržište kriptovaluta doživljava pad

Što se tiče nedavnih previranja i kripto kraha, postoji nekoliko razloga za pad na cijelom tržištu. Dublje razumijevanje istih je vjerovatno jedna od najboljih stvari koje možete učiniti usred krvoprolića. Govoreći o razlozima, jedan je strah od nove varijante omicron COVID-a, zbog koje su se investitori odustali od rizičnije imovine. Još jedan glavni razlog bi bio taj što je Fed upozorio da bi mogao podići kamatne stope, a ne može se zanemariti I činjenica da se još uvijek šuška o strožim propisima.

Procjena budućih izgleda

Sada kada imate jasniju sliku o čemu se radi i šta je dovelo do istog, sada je vrijeme da analizirate kako bi se osnovna situacija mogla odigrati za kriptovalutu, s obzirom na novi razvoj i da li će vlade postati oštrije prema tome. Takođe morate vidjeti da li će novi propisi pomoći, a ne ometati tržište kriptovaluta. Na kraju, ono što bi moglo da pokrene tržište je sve na šta se trebate fokusirati.

Djelovanje zasnovano na budućim šansama

Uz jasnu procjenu situacije, dublje razumijevanje istih i procjenu budućih izgleda, vrijeme je da postupite u skladu s tim. Ako vjerujete da su rizici prikrivene prilike, razmislite o tome da zadržite svoju poziciju. Ako vjerujete da će se situacija pogoršati, snosite sadašnje gubitke i ostanite sigurni.

Pobrinite se da vaš portfolio bude raznolik

Budući da je tržište kriptovaluta vrlo nestabilno i da će vaša ulaganja u ovu domenu vjerovatno varirati u vrijednosti, pobrinite se da kriptovalute nisu vaše jedino ulaganje. Diverzifikujte svoj investicioni portfolio da ne paničite oko toga.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.