banke i kriptovalute

13 banaka koje su do sada najviše uložile u kripto i blockchain

Blockdata je sastavio listu 13 banaka koje su do sada najviše uložile u kriptovalute i blockchain kompanije. Coinbase, Ripple i NYDIG dobili su finansijsku podršku velikih banaka. 55% od 100 najboljih svjetskih banaka ulaže u kripto i blockchain.

Finansijske institucije se optimaju za dio procvjetalog tržišta kriptovaluta od 2 biliona dolara, a prema analitičkoj kompaniji Blockdata 13 najvećih svjetskih banaka do sada je uložilo oko 3 milijarde dolara u finansiranje kriptovaluta i blockchain kompanija.

Kompanija koja se bavi prikupljanjem podataka u ažuriranom izvještaju ove sedmice objavila je listu od 13 banaka koje prednjače po visini rundi financiranja kao posrednici pri ulaganju u kripto prostor, rekavši da je koristila tu mjeru jer su banke sudjelovale u rundama financiranja sa višesrukim ili mnogim drugim investitorima.

Londonski Standard Chartered predvodi listu sa 380 miliona dolara po vrijednosti rundi finansiranja u kojima je učestvovao, dok se njegov londonski rival Barclays rangirao kao najaktivniji ulagač na osnovu broja ulaganja u blockchain kompanije.

Blockdata je otkrila da 55% od 100 najvećih svjetskih banaka prema imovini pod upravljanjem direktno ili indirektno ulaže u kompanije i projekte vezane za digitalne valute i blockchain.

Liste 13 najboljih banaka po veličini rundi financiranja kao pokazatelj ulaganja:

 

Standard Chartered – 380 miliona dolara i 6 investicija

Ulaganja u banku uključuju blockchain mrežu Ripple, čiji XRP token ima kapitalizaciju od oko 48 milijardi dolara, prema Coinmarketcap.com, što je čini šestom najvećom kriptovalutom po tržišnoj vrijednosti. Takođe je investitor u Cobalt, dobavljača tehnologije trgovanja sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

BNY Mellon – 321 milion dolara i 5 ulaganja

Na popisu BNY -a nalaze se Fireblocks, čija platforma omogućava finansijskim institucijama da izdaju, premještaju i skladište kriptovalute. Banke najviše ulažu u područje čuvanja kriptovaluta ili usluga pod kojima kompanije uz naknadu brinu o digitalnoj imovini svojih klijenata, rekao je Blockdata. Utvrdilo se da 23 od prvih 100 banaka ili grade svoju vlastitu tehnologiju čuvanja ili integrišu proizvod dobavljača tehnologije u svoje vlastite sisteme.

Citibank – 279 miliona dolara i 14 investicija

Četvrta po veličini banka u SAD-u po imovini je uložila u SETL, čija se knjiga tehnologija  koristi za premještanje gotovine i druge imovine.

UBS – 266 miliona dolara i 5 investicija

Švajcarska bankarska “teška kategorija” uključuje Axoni, čija se tehnologija koristi za modernizaciju infrastrukture na tržištima kapitala.

BNP Paribas – 236 miliona dolara i 9 investicija

Francuska finansijska grupa radila je sa kompanijom Digital Asset na razvoju aplikacija za trgovinu i poravnanje u realnom vremenu koristeći pametne ugovore zasnovane na programskom jeziku DAML.

Morgan Stanley – 234 miliona dolara sa 3 investicije

Jedna od investicija je NYDIG, kompanija za pomoć prilikom kripto kriza i Bitcoin podružnica Stone Ridgea, alternativnog rukovodioca imovine vrijednog 10 milijardi dolara.

JP Morgan Chase – 206 miliona dolara i 8 investicija

ConsenSys, softverska kompanija za Ethereum, dobila je podršku od najveće banke u SAD -u.

Goldman Sachs – 204 miliona dolara i 8 investicija

Njihova lista uključuje Coin Metrics, snabdjevača blockchain podataka prema institucionalnim klijentima.

MUFG – 185 miliona dolara i 6 investicija

Japanska finansijska grupa Mitsubishi UFJ uložila je u Coinbase, američku berzu kriptovaluta koja je objavljena u aprilu, i u Bitflyer, tokijsku  berzu koja se bavi razmjenom kriptovaluta.

ING – 170 miliona dolara i 6 investicija

Nizozemska multinacionalna banka podržala je HQLAx, platformu za upravljanje likvidnošću blockchaina.

BBVA – 167 miliona dolara i 5 investicija

Na spisku španskog zajmodavca nalazi se Covault, čija se tehnologija koristi za skladištenje, dijeljenje i provjeru identiteta.

Nomura – 146 miliona dolara i 5 investicija

Quantstamp, blockchain konsultantska firma, jedna je od kompanija koje podržava japanska banka.

Barclays – 12 miliona dolara i 22 investicije

Na listi ulaganja britanskih multinacionalnih kompanija nalazi se RealBlocks, tehnološka platforma koja povezuje savjetnike i investitore sa rukovodiocima alternativnih  ulaganja.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.