Hoskinson obećao Cardano performanse kao kod Solane

U skorijem intervjuu za InsideW3B, koji je organizovao Marco Monty Montemagno, saosnivač Cardana, Charles Hoskinson, obećao je da će Cardano imati performanse kao što ih ima Solana, do kraja 2022. godine.

„Ove godine, sve ove nadogradnje koje dolaze, masivno poboljšavaju skalabilnost i izražajnost sistema, tako da ćete imati isti tip performansi kao što ih ima Solana sistem. Ili u najmanju ruku, u istom redu veličine,“ izjavio je Hoskinson, pozivajući se na Basho fazu skaliranja Cardano projekta, koji je prvi put ptedstavljen početkom 2022. godine.

Jedan od prioriteta za Cardano, u 2022. godini, jeste održivost, gdje će mreža postati efikasnija, skalabilnija, i napredovaće organskom brzinom, kao što i radi.

„To znači da trebate stvari kao što je Mithril,“ rekao je Hoskinson. Mithril je sidechain (sporedni lanac) i to je novi blockchain koji je interoperabilan sa glavnim Caradno chainom, jak i lagan protokol koji „će obezbijediti šemu potpisa praga zasnovanu na ulogu (stake-based threshold signature scheme) koja će biti uvrštena kao protokol, da bi riješila sinhronizaciju chaina, stanje podizanja sistema i probleme sa povjerenjem u blockchain aplikacijama.

Hoskinson se hvali Cardanovim saoopredjeljenjem, pozivajući se na sveobuhvatan sloj upravljanja i svojstven sistem trezora. Cardano može štampati novac kao i bilo koja vlada, da bi finansirao svoj razvoj.

Dosadašnja Cardano priča

Prva faza Cardano projekta, „Byron“, omogućila je korisnicima da kupuju i prodaju ADA tokene na mreži, putem prvog proof-of-stake protokola.

Druga faza se zvala „Shelley“, te se bavila rastom i razvojem mreže i poboljšavanjem decentralizacije, promjenom iz federalne mreže u mrežu kojom upravlja zajednica.

Treća faza, „Goquen“, je donijela uvođenje pametnih ugovora, koja je zajedno sa izvršenom decentralizacijom iskovanom u fazi Shelley, omogućila razvoj decentralizovanih aplikacija. Plutus, platforma za razvoj pametnih ugovora, koja je kodirana u funkcionalnom programskom jeziku Haskell, bila je ključna prekretnica za Goquen fazu.

„U smislu komercijalnog poređenja, fokusirali smo se na enormne količine truda, na samom početku projekta, na ispravnost i naučnu izvšnost … tako da smo razvili ove fenomenalne protokole,“ rekao je Hoskinson.

Hard fork u junu treba da poveća TVL

Hoskinos se raduje hard forkovima koji trebaju biti pušteni u rad u junu i oktobru, gdje će dosta novih mogućnosti biti predstavljeno, uključujući poboljšanja Plutusa (platforme za pametne ugovore), sidechains, i pipelining.

Hard fork koji treba biti omogućen u junu, nazvan je Vasil Hard Fork, omogućiće nekim dApp developerima uvrštavanje pipelining-a u njihove aplikacije. Hoskinson vjeruje da će ukupna zaključana vrijednost na Cardano aplikacijama biti povećana zbog junskog hard forka.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.