russia-bitcoin-crypto-law-gID_5

Rusija će prodavati prirodni gas za bitcoin

Rusija je odlučila da prihvati Bitcoin u zamjenu za izvoz prirodnog gasa, izjavio je predsjednik Kongresa državnog komiteta energetike, Pavel Zavalny, na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je Rusija otvorena za prihvatanje različitih valuta kada je izvoz u pitanju, počevši od prirodnog gasa, a u zavisnosti od preferiranog metoda plaćanja kupca. Međutim, Zavalny je takođe rekao i da će ovo zavisiti od statusa odnosa te zemlje sa Rusijom.

„Kada su u pitanju prijateljske države, kao što je Kina ili Turska, koje ne vrše pritisak na nas, onda im ponudimo da plaćanja prebace u njihove nacionalne valute, kao što je lira ili juan,“ izjavio je Zavalny tokom konferencije. „Sa Turskom, može biti lira ili rublja. Dakle, može biti više valuta i to je standardna praksa. Ukoliko zatraže Bitcoin, trgovaćemo Bitcoinom.“

Njegova izjava je bila šlag na tortu, nakon izjave predsjednika Putina u srijedu, koji je zahtijevao da „neprijateljske“ države gas plaćaju u rubljama. Putinova poruka je bila jasna, ali ostaje nejasno da li Rusija može  mijenjati postojeće ugovore, u kojima je dogovoreno plaćanje u evrima.

Predsjednik energetskog komiteta Dume, razglasio je Putinovu odluku, dodajući da bi država trebala prihvatiti plaćanje i u zlatu.

„Kada trgujemo sa zapadnim državama, oni bi trebalo da plate čvrstim novcem“, rekao je Zavalny. „A čvrsti novac je zlato, ili moraju da plate u valutama koje su pogodne za nas, a to je naša nacionalna valuta – rublja. Ovo se odnosi na naše „neprijateljske“ države.“

Otvorenost rusije da prihvati plaćanje u Bitcoinu, se promjenila, jer je Putin prošle godine odbacio ovu mogućnost, u intervjuu na događaju Russia Energy Week u Moskvi.

„Vjerujem da ima vrijednost,“ Putin je tada izjavio, misleći na Bitcoin. „Ali ne vjerujem da se može korisiti za naftnu trgovinu.“

Trenutna veličina tržišta Bitcoina i njegova likvidnost, postavljaju pitanje, da li se trenutno peer-to-peer valuta može koristiti od strane država, u međunarodnoj trgovini.

Međutim, otvorenošču za mogućnost i eventualnim sprovođenjem pilot trejdova sa zainteresovanim stranama, Rusija bi mogla postaviti teren za nadolazeći trend, gdje će nacije birati transakcije u ne državnom, globalnom, monetarnom sistemu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.