Tetherov CTO potvrdio da su hedž fondovi pokušali da šortuju USDT

Paolo Ardoino je danas potvrdio da su dedge fondovi pokušali da šortuju stabilni novčić USDT.

Ardoino je 27. jula napisao da je „otvoren za razgovor po pitanju pokušaja od strane nekih hedž fondova“ na temu šortovanja Tethera (USDT).

Objasnio je da su ovi hedž fondovi pokušali postići njihov cilj pomoću trajnih ugovora (perpetual contracts), šort prodajom na spot marketima i stvaranjem debalansa u DeFi bazenima.

Da su uspjeli u svom pokušaju, ovi hedž fondovi bi stvorili pritisak od nekoliko biliona dolara, prije nego što bi ponovo kupili USDT po znatno nižoj cijeni.

Pošto nisu supjeli da destabilizuju Tether, Ardoino kaže da će ovi fondovi morati da otkupe Tether koji su pozajmili, po stvarnoj cijeni Tethera od 1 dolara ili će morati da se suoče sa bankrotom.

Ardoino navodi da ovomjesečna kriza likvidnosti pokazuje da pozajmljivači i hedž fondovi „preuzimaju rizik koji Tether nije ni dodirno“. Iako Ardoino nije imenovao bilo koju kompaniju, Celsius i Three Arrows Capital se suočavaju sa insolventnošću zbog nepovezanih visokorizičnih strategija investiranja.

Za razliku od njih, Tether je otkupio 16 biliona dolara USDT-a za više od mjesec dana, rekao je Ardoino.

Genesis izjavio da su klijenti šortovali Tether

Iako su se izvještaji o šortovanju Tethera pojavili iz različitih izvora tokom proteklih mjeseci, Wall Street Journal je objavio explicitno priznanje jedne kompanije.

Leon Marshall, direktor institucionalne prodaje u kompaniji Genesis Global Trading, tvrdi da su tradicionalni hedž fondovi šortovali Tether preko njegovog posredovanja. Rekao je da su transakcije iznosile „stotine miliona dolara“.

Dodao je da fondovi iz Sjedinjenih Država i Evrope, obično traže prilike da šortuju Tether, dok kompanije za kriptovalute u Aziji dogovaraju drugu stranu ove transakcije.

Nije jasno zašto su ove kompanije pokušale da šortuju stabilni novčić. Marshall pretpostavlja da šortovanje Tethera obezbjeđuje način klađenja protiv šire ekonomije i rastuće inflacije. Dodatno, Marshall kaže da zabrinutost oko podržanosti USDT-a ohrabruje investitore da šortuju ovo sredstvo.

Iz Tethera navode da su ove zabrinutosti bazirane na pogrešnim informacijama. Danas je Ardoino pobio tračeve da Tether nema dobru podršku, da je izložen kineskim komercijalnim papirima i da je izložen kompaniji Evergrande.

Svi ovi tračevi su i ranije pobijeni od strane Tethera. I dalje postoji zabrinutost oko ovog stabilnog novčića, da li je dobro podržan ili ne, te su zbog toga ovi hedž fondovi i rizikovali.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.