40 regulatora iz različitih država otvara knjige Celsiusa u potrazi za prevarom

Vermont zahtjeva sastanak sa istraživačem koji ima „širu nadležnost“ da bi se dublje istražilo poslovanje kompanije Celsius, koja se bavila pozajmljivanjem kripto sredstava.

Odjeljenje za finansijske regulative države Vermont kaže da se ova kompanija bavila manipulacijom cijene svog CEL tokena i da je koristila depozite investitora da poboljša svoje neto pozicije, navedeno je u tužbi podnesenoj nadležnom sudu.

Celsius je podnio zahtjev za bankrot u skladu sa poglavljem jedanaest, u mjesecu julu 2022. godine nakon skoro mjesec dana borbe sa solventnošću koju je uzrokovao kolaps LUNA tokena. Daljim sudskim postupkom je ustanovljen nedostatak 3 biliona dolara u njivom poslovanju.

Ovaj regulator optužuje Celsius da je doveo investitore u zabludu kada je u pitanju njihovo finansijsko stanje, koje je „vjerovatno“ primamilo maloprodajne investitore na čuvanje vlastitih sredstava na Celsiusovoj platformi, uprkos divljim promjenama u cijenama kriptovaluta.

Ugrubo, ova kompanija ima dug prema skoro 100,000 investitora, nakon što su im investitori pozajmili neosigurane pozajmice u kešu. Kompanija Sam Bankman-Freida, Alameda Research, koja je visokorangirana kompanija kada su u pitanju kripto pozajmice, našla se u unakrsnoj vatri.

„U najmanju ruku, Celsius se bavio poslovanjem koje kriši državne zakone o harijama od vrijednosti, navodi regulator u prijavi podnesenoj sudu. Sama činjenica da se vršio nepravilan postupak, garantuje istragu od neutralnog istražioca.“

Ovaj regulator takođe optužuje da su obaveze kompanije Celsius prevazišle njihova sredstva, najkasnije u februaru 2019. godine, prije nego što su uzete u obzir njihove pozicije u CEL tokenima. Praksa vještačkog napumpavanja vlastitog tokena dovela je do toga da se insajderi obogate na račun maloprodajnih investitora, navodi regulator iz Vermonta.

Otriveni su i određeni komentari koji su ovu operaciju nazivali Ponzi šemom.

Vermont se udružio sa najmanje 40 regulatora iz drugih država, u multidržavnoj istrazi o potencijalnoj prevari sa hartijama od vrijednosti, neadekvatnom menadžmentu i malipulaciji tržištem, navodi se u podnesenim prijavama prema sudovima.

Gubici koje su pretrpjeli maloprodajni investitori, koji uključuju i neakreditovane investitore srednje klase, gdje su čak neki od njih parkirali životnu ušteđevinu na ovoj platformi, su pravi fokus borbe regulatora iz Vermonta, navodi finansijski čuvar ove države.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.