44 centralne banke se sastaju na Bitcoin okupljanju u El Salvadoru

Trideset i dva centralna bankara i dvanaest finansijskih institucija iz 44 države, uključujući Egipat i Pakistan, dolaze u El Salvador u utorak.

U najvećem susretu ove vrste i prvom na kojem će se razgovarati o Bitcoinu, predsjednik El Salvadora Nayib Bukele je rekao da će fokus biti na:

„Diskusiji o finansijskoj inkluziji, digitalnoj ekonomiji, bankarstvu nebankarskih, dozvoljavanju Bitcoina i njegovih prednosti u ovoj državi.“

Naznačvajući ovo kao otvoreni početak zvanične debate, koja se očigledno događa u državama koje su se nekada zvale zemlje trećeg svijeta.

Ovo je vijest koja dolazi kratko nakon prošlomjesečnog donošenja zakona u Centralnoafričkoj Republici, koji je dozvolio da Bitcoin postane legalno sredstvo plaćanja.

Kao i El Salvador, koji nema vlastitu valutu već koristi američki dolar, ova afrička republika koristi francuski franak, koji je vezan za evro.

Postoji mnogo drugih država koje koriste ili dolar ili evro, umjesto vlastitih valuta.

To je ili zbog toga što se njihovoj centralnoj banki ne može povjeriti da upravlja valutom ili da bi se omogućila jednostavnija trgovina korištenjem računa sa istom valutom ili da bi se vršila globalna razmjena korištenjem novca koji koristi većina.

Ove valute su dolar a u skorije vrijeme i evro. Zajedno, kroz ove dvije valute se vrši 80% svjetske trgovine.

Ipak, ovdje bi potencijalno mogao biti uključen i Bitcoin, koji je po trenutnoj tržišnoj kapitulizaciji veći nego bruto domaći proizvod država koje dolaze na ovaj sastanak.

Pošto ove države ne štampaju svoje valute, dodavanje Bitcoina ne predstavlja nikakav trošak za njih. Ovo je takođe potez koji je tek sada i po prvi put moguć nakon što se svijet pomjerio sa zlata, prije skoro jednog vijeka.

Standard digitalnog zlata bio je samo teorija dug vremenski period, ipak nakon toliko nevjerice, tektonske promjene počinju da se događaju u zaboravljenim dijelovima svijeta.

Države koje će biti na Bitcoin sastanku:

Banco Central de São Tomé e Príncipe
Banco Central del Paraguay
Banco Nacional de Angola
Bank of Ghana
Bank of Namibia
Bank of Uganda
Banque Centrale de la République de Guinée
Banque Centrale de Madagascar
Banque de la République d’Haiti
Banque de la République du Burundi
Central Bank of Eswatini
Ministry of Finance of Eswatini
Central Bank of Jordan
Central Bank of The Gambia
Comisión Nacional de Bancos y Seguros de Honduras
Direction Générale du Trésor, Ministère des Finances et du Budget, Madagascar
Maldives Monetary Authority
National Bank of Rwanda
Nepal Rastra Bank
Sacco Societies Regulatory Authority (SASRA) Kenya
State Bank of Pakistan
Superintendencia General de Entidades Financieras de Costa Rica
Superintendencia de la Economía Popular y Solidaria de Ecuador
Banco Central de El Salvador
Central Bank of Egypt
Central Bank of Jordan
Central Bank of Nigeria
Ministère de l’Economie, des Finances et du Plan du Sénégal
Superintendencia de Bancos de la República Dominicana
Banque Centrale de Mauritanie
Banque Centrale du Congo
Central Bank of Armenia
Bangladesh Bank

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.