crypto-wallet

5 najboljih hardverskih novčanika za čuvanje kripta

Iako mnogi pretpostavljaju da novčanici kriptovaluta u njima čuvaju kripto, to tehnički nije slučaj. Kriptovalute se zapravo čuvaju na blockchainu, globalnoj decentralizovanoj bazi podataka. Svaki kripto novčanik ima jedinstvenu adresu na kojoj se može naći na blockchainu, slično GPS koordinatama poštanskog sandučeta. Kripto novčanici čuvaju privatni ključ potreban za otključavanje ove blockchain adrese; zato je važno da čuvate privatne ključeve.

Želite da čuvate svoju kriptovalutu van domašaja hakera? Odgovor na to je imati svoj kripto novčanik.
Kripto novčanici dolaze u mnogim oblicima, uključujući web, mobilne, desktop, papirnate i hardverske novčanike. Bez obzira na vrstu novčanika koji ste odabrali, svi oni imaju istu funkciju. Međutim, u zavisnosti od toga za šta planirate da koristite svoju kriptovalutu, neki novčanici mogu raditi bolje od drugih.

Najbolji hardverski novčanici za kriptovalute

 

Pogledajte najbolji odabir Benzinge za hardverske kripto novčanike:

1. Ledger Nano X

Ledger Nano X je najbolji u kombinaciji sa aplikacijom Ledger Live za pametne telefone, koja vam omogućava da brzo vidite ravnotežu sa ili bez uređaja. Nano X je napredniji od Nano S podržavajući Bluetooth. Više vam nisu potrebni računar i USB kabl za potvrdu transakcije, što čini Nano X odličnim za plaćanja u pokretu.
Kompanija Ledger je veoma napredovala od svog početka 2014. Nano hardver je moderan i podržava preko 1.800 različitih tokena. Sa OLED ekranom i moćnom aplikacijom, ne čudi što se Ledgerovi proizvodi mogu pohvaliti sa preko 2.000.000 korisnika.

Ledger Nano X i dobar vrući novčanik zaista su sve što vam je potrebno za rad sa kriptovalutama poput profesionalaca. Iako se Nano X može činiti pomalo skupim po cijeni od 129 dolara ipak je to mala je cijena za mir koji garantuje Ledgerova reputacija. Ledger Nano S sada se prodaje za 59 USD i odlična je opcija za one koji imaju budžet i kojima ne smeta da koriste vrući novčanik za mobilna plaćanja.

2. Trezor One

Trezor One, kompanije SatoshiLabs, dizajnirali su i izradili u Češkoj Republici zagovornici kriptovaluta i zvezdani tim za sajber bezbjednost. Na češkom jeziku, trezor doslovno znači “trezor”.

Trezor tim je zaslužan za razvoj prvog hardverskog novčanika za kripto koristeći modernu kriptografiju. Omogućava LED ekran za interfejs jednostavan za korišćenje, kao i PIN za pristup novčaniku. Pružajući još veću sigurnost, uređaji će od vas zatražiti da koristite verifikaciju 2-faktora prilikom potvrde kupovine.
Jedinstveni komad hardvera kompatibilan je sa Windows-om, Mac-om i Linux-om i nudi preko 500 mogućih alt-kovanica za držanje i trgovinu. Kao i svaki drugi hardverski novčanik, uređaj zahtjeva da računar bude povezan na internet i povezan preko USB -a.

3. Trezor Model T

Ako želite da potrošite samo malo više novca da biste osigurali svoju digitalnu imovinu, pogledajte Trezorov model T. Inovativni hardverski kripto novčanik drugog izdanja kompanije Satoshi Labs redizajniran je radi bolje jednostavnosti upotrebe i bezbjednosnih mjera.

Najveća razlika od originala je u interfejsu ekrana osjetljivom na dodir koji se lako koristi. Jedini nedostatak ovoga je to što je to jedini način interakcije sa uređajem. Model T ima istu dostupnost od oko 500 različitih kovanica, dok dodaje više slojeva sigurnosti. Čak i prilikom povezivanja uređaja putem USB -a, morate unijeti PIN.

Dobićete samo jedan snimak pri unosu PIN-a, jer svaki put kada ga unesete pogrešno, bićete zaključani na neko vrijeme. Pored svoje glavne bezbjednosti, model T dolazi sa karticom za povrat od 12 riječi i to vam omogućava da napravite rezervnu kopiju kovanica u slučaju da zaboravite lozinku. Sve u svemu, čini se da je model T kompanije Satoshi Lab favorit. Jedina možda zamjerka bi bila na njegovu visoku cijenu.

4. SafePal S1

Tražite brzu i prenosivu opciju za praćenje i upravljanje svojom kriptovalutom dok ste u pokretu? Obavezno razmislite o sveobuhvatnom novčaniku SafePal S1. Veličine je kreditne kartice i možete lako ponijeti svoj SafePal novčanik bez obzira na to gde putujete.

Da biste prenijeli svoje novčiće i žetone, povežite se sa aplikacijom SafePal pomoću lokalne QR konekcije – nema potrebe da rizikujete svoje novčiće povezivanjem na javni Wi-Fi ili korišćenjem Bluetooth uređaja.
Najbolje od svega, SafePal nudi podršku za preko 10.000 pojedinačnih tokena i kripto kovanica, što znači da ćete uživati u jednom novčaniku za sva svoja ulaganja.

5. Ellipal Titan

Ellipal Titan ne petlja oko sebe nazivajući se Titan. Ovaj hardverski novčanik više liči na Cybertruck telefon nego na novčanik sa kriptovalutama – čak ima i ekran osjetljiv na dodir za interakciju sa vašim kriptovalutama. Ellipal novčanici imaju vazdušni otvor, što znači da je vaš dragocjeni privatni ključ zaštićen u potpuno izolovanom okruženju koje nikada neće biti izloženo internetu.

Ellipal novčanik se spaja sa aplikacijom koja služi za sigurnost hladnog novčanika, a sa funkcionalnošću vrelog novčanika. Ellipal je takođe sposoban da rukuje i Ethereum tokenima i Binance Smart Chain tokenima – ovo drugo je prava rijetkost!

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.