AdaLend – Vodeći protokol za pozajmljivanje na Cardano-u

Kriptovalute i DeFI doživljavaju period ogromnog rasta:

  • Totalna vrijednost zaključanih tokena (TVL) u DeFi protokolima je porasla za 357% ili 255,39 biliona dolara.
  • Preko 2,5 triliona dolara u kriptovalutama je trgovano samo u januaru 2022. godine.
  • Kapitalizacija globalnog kripto tržišta je 1,83 triliona dolara.

Unutar ovog prostora, pozajmljivanje kripta je posto najdinamičniji segment. Preko 35 biliona dolara je ukupna zaključana vrijednost u DeFi protokolima za pozajmljivanje, kojima dominira Ethereum sa 54% udjela, od januara 2022. godine. Problem sa ovim jeste taj što je Ethereum spor, skup i nedostaje mu skalabilnosti.

  • Ethereum može da obradi svega 10-15 transakcija u sekundi, što znači da se zathjevi gomilaju vrlo brzo, a zatim kasne.
  • Cijena taksi, kada su zahtjevi veliki, može biti astronomska, dostižući i 50 dolara po transakciji – prosjek iz januara 2022.
  • Udio Ethereuma na tržištu naglo opada, nakon vrhunca od 97% u januaru 2021, jer su se developeri i kripto investitori prebacili na fleksibilnije i svestranije blockchaine.

Da bi se trajno riješio DeFi izazov, AdaLend je razvio user-friendly, skalabilanu i potpuno decentralizovanu layer-1 platformu, za momentalno odobravanje pozajmica, automatizovan kolateral, nepovjerljivo vlasništvo kao i uvećanu likvidnost pozajmljivanja. Izgrađen na vodećem blockchainu, sa dokazom o udjelu (Proof-of-Stake), cilja AdaLenda jeste da dozvoli jednostavno, brzo i bezbijedno kripto pozajmljivanje.

Karakteristike AdaLenda su i inovativne i moćne:

Jedinstvena arhitektura – Cilj AdaLend protokola jeste da poboljša efikasnost protoka kapitala, upravljajući sa nekoliko bazena za pozajmljivanje kroz ADA token. Svaki od bazena ima nekoliko ključnih komponenti: model likvidacije, stepen iskorištenosti, kao i visinu kamate za pozajmljivanje. Protokol obezbjeđuje tokenizaciju za depozitovana sredstva, automatski prebacujući vlasništvo nad pozajmljenim sredstvima između korisnika.

Podsticajna likvidnost – DeFi protokoli za pozajmljivanje moraju da privuku ljude koji obezbjeđuju likvidnost (Liquidity Providers – LPs), da bi obezbijedili pozajmljivanje. AdaLend ovo radi na način da obezbijedi jake podsticaje i godišnje kamatne stope za depozitovanje sredstava i pojačavanje likvidnosti pozajmljivanja.

Fleksibilne opcije pozajmljivanja – Sva pozajmljivanja na AdaLendu su bez dozvole, bez povjerenja i mogu se raditi za bilo koji tokenski par. Upravljanje protkolom obezbjeđuje da su dostupne najbolje ponude i da se koriste najbolji pametni ugovori za određivanje cijene i visine kamate.

Decentralizovano i demokratsko upravljanje – Svi vlasnici ADAL tokena, aktivno učestvuju u upravljanju AdaLend-om, glasanjem za prijedloge i određivanjem budućeg razvoja platforme. AdaLend DAO stvara finansijski sistem koji je demokratizovan, otvorenog pristupa i potpuno transparentan, na globalnom nivou.

Optimizacija imovine u stanju mirovanja – AdaLend umanjuje stepen korištenja nestabilnih novčića i povećava cirkulaciju tokena, postižući dupli cilj – održavanje visokog nivoa likvidnosti za korisnike protokola i ponudom privlačnih kamatnih stopa za one koji pozajmljuju. Dodatno, AdaLend takođe minimizira neaktivna sredstva na platformi, prebacujući ih na stabilne swap platforme. Ovo znači da korisnici tokena, koji su na hladnim novčaicima, mogu koristi svoje tokene da podrže AdaLend protokol, zauzvrat dobijajući nagrade.

Zašto Cardano? 

Cardano je svestran, skalabilan i “cost-effective” blockchain, idealan za izgradnju platorme za kripto pozajmljivanje, sledeće generacije. Osnovan od strane saosnivača Ethereuma, Charlesa Hoskinsona, u 2017. godini, Cardano predstavlja chain sa dokazom o udjelu (PoS), gdje se nadogradnja koda rigorozno pregledava. Prednosti Cardana su jasne:

  • Efikasnost – Cardano je 47,000 puta energetski efikasniji od Bicoina, te važi za ekološki pogodan blockchain.
  • Skalabilnost – Cardano može da obradi 250 transakcija u sekundi, prognoze su da će dostići milion transakcija u sekundi.
  • Isplativost – Takse za transakcije na Cardano su trenutno 0,35 dolara, što predstavlja skoro 100 puta nižu vrijednost nego na Ethereumu.
  • Rast – Interes i investiranje u Cardano su stalno u porastu, sa ukupnom zaključanom vrijednosti od 133,39 miliona dolara, od 2. marta 2022. godine. Broj novčanika koji drže Cardano prelazi cifru od 3 miliona.

Do sada, platforme zasnovane na Ethereumu, kao što je Aave, su dominirale DeFi prostorom za pozajmljivanje. Ovo se brzo mijenja, jer DeFi tržište traži brža, jeftinija i skalabilnija rješenja.

AdaLend je rješenje i investitori ovo prepoznaju. U septembru 2021. godine, u privatnoj prodaji, prodato je 1,8 miliona ADAL tokena, sakupivši 540 miliona dolara za samo jedan sat. AdaLend će izvršiti i javnu prodaju na pet platformi (BSCPad, VelasPad, PulsePad, ADAPad i ETHPad). Javna prodaja će se vršiti 14. marta, da bi se finansirao dalji razvojni plan. Ovo su najpopularnije platforme među investitorima i dozvoljavaju kupovanje ADAL tokena, po sniženoj pretprodajnoj cijeni. Kada ADAL token bude objavljen, trgovaće se na velikim berzama koje su povezane na pomenute platforme i likvidnost će biti vidljiva. Sa ovom jedinstvenom karakteristikom, mogućnostima bez presedana, ugrađenom sklalabilnošću, AdaLend je spreman da pokrene novu eru DeFi pozajmljivanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.