albania

Albanija će početi da oporezuje prihode od kriptovaluta od 2023.

Vlasti u Albaniji finaliziraju propise koji će omogućiti oporezivanje prihoda i dobiti od ulaganja u kriptovalute. Vlada namjerava da počne sa uvođenjem nameta 2023. godine, nakon usvajanja potrebnih zakona koji su predloženi za javne konsultacije.

Albanija će uvesti porez na kripto već sljedeće godine

Albanska država trebalo bi da počne da prikuplja poreze na prihode od kripto imovine od 2023. godine u skladu sa novim prijedlogom zakona o porezu na dohodak, objavio je u petak lokalni portal na engleskom jeziku Exit News. Vlada se takođe nada da će ove godine donijeti niz drugih zakona i podzakonskih akata kako bi se sveobuhvatno uredila ova materija.

Posebno poresko zakonodavstvo je trenutno otvoreno za javne konsultacije. Uvodi se koncept oporezivanja kripto posjeda i prihoda koji proizilazi iz virtualne imovine. Potonji su definisani kao „digitalni prikaz vrijednosti koji se može deponovati, trgovati ili prenijeti u digitalnom obliku i koji se može koristiti u svrhe plaćanja ili ulaganja ili kao medij razmjene, uključujući, ali ne ograničavajući se na kriptovalute“.

Međutim, definicija ne pokriva digitalne valute centralne banke (CBDC), navodi se u izvještaju. To je uprkos rastućem broju monetarnih vlasti širom svijeta koje razvijaju digitalnu verziju svojih nacionalnih fiat valuta. Lista uključuje velike sile poput Sjedinjenih Država, Evropske unije, Kine i Ruske Federacije.

Albanski zakon takođe definiše rudarenje kriptovaluta kao aktivnost koja koristi računarsku snagu za potvrdu transakcija i dobijanje virtuelne imovine u zamjenu. Eksploatacija kriptovaluta bila je siva zona, iako su organi za provođenje zakona tragali za ilegalnim rudarskim objektima u zemlji i podigli tužbe protiv nekih od njihovih operatera.

Prema novom zakonu, svaki prihod od kripto transakcija ili rudarenja biće klasifikovan kao korporativni prihod kada je ostvaren kao rezultat poslovne aktivnosti. A kada su korisnici fizička lica, moraće da plate porez na kapitalnu dobit od 15%.

Financijski nadzornik zadužen za proširenje kripto regulatornog okvira

Ranije ovog meseca, albanski parlament naložio je Upravi za finansijski nadzor (AFSA) da pripremi i usvoji nove propise u vezi sa kriptovalutama do kraja 2022. Albanski zakon dozvoljava platformama za kripto trgovinu da legalno rade u zemlji, ali u Albaniji trenutno ne radi nijedan licencirani entitet , napomenuli su iz Exit Newsa.

Albanija je prije dvije godine usvojila i zakon pod nazivom “Finansijska tržišta zasnovana na tehnologiji distribuirane knjige”. Iako su mnogi pozdravili zakon, kritičari postavljaju pitanje da li je mala nacija u jugoistočnoj Evropi, koja se još uvijek nada EU, sposobna pravilno regulisati svoj kripto sektor kako bi spriječila da se koristi za pranje novca, nešto oko čega se bori da postigne u fijat prostoru.

Zakonodavac se pozvao na nedavni izvještaj Komiteta eksperata Vijeća Evrope za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval), koji je preporučio dodatne korake u vezi sa rizicima povezanim s kriptovalutama. U novembru 2021. godine, AFSA je odobrila svoje prve dvije uredbe kojima se implementira zakon o kripto tržištima, koji je uveo kapital i zahtjeve za licenciranje za subjekte koji rade s digitalnom imovinom.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.