us bank

Američka banka pokreće uslugu čuvanja bitkoina

Američka banka pokreće uslugu čuvanja bitcoina dok se institucije utrkuju da zadovolje potražnju za kriptovalutama.Trka za zadovoljavanjem institucionalnih investitora koji žele da se klade na kriptovalutu se zahuktava.

Američka banka, peta po veličini banka u ovoj zemlji, objavila je u utorak da je njena služba čuvanja kriptovaluta dostupna menadžerima fondova, i tu vijest je prvi saopštio CNBC. Ponuda će pomoći investicionim menadžerima da pohranjuju privatne ključeve za bitcoin, bitcoin gotovinu i litecoin uz pomoć pod-kastodi kompanije NYDIG, kaže Gunjan Kedia, potpredsjednik odjeljenja za upravljanje sredstvima banke i odjela za investicione usluge. Podrška za druge novčiće, poput ethereuma, očekuje se vremenom.

Ovaj potez je posljednji znak da poznati finansijski igrači počinju da prihvataju kriptovalute kao legitimnu klasu imovine. U domenu kastodi banaka, koje verifikuju i čuvaju bilione dolara tradicionalne imovine veliki igrači poput Bank of New York Mellon, State Street i Northern Trust, već su najavili planove za čuvanje digitalne imovine. „Naši klijenti postaju veoma ozbiljni u pogledu potencijala kriptovalute kao raznovrsne klase imovine“, rekla je Kedia u intervjuu. “Ne verujem da postoji ijedan menadžer imovine koji trenutno ne razmišlja o tome.”

Američka banka, koja je osnovana tokom građanskog rata 1863. godine, nalazi se u top 10 igrača sa više od 8,6 triliona dolara u imovini pod kontrolom i administracijom, prema podacima Federalnog osiguranja depozita.
Nakon što je ključni regulator prošle godine objavio dokument u kojem je utvrđeno da nacionalne banke mogu čuvati kripto imovinu, Kedia je ispitala najveće klijente firme kako bi utvrdila da li je njihovo interesovanje istinito. Otkrila je da je interesovanje za kriptovalute široko i da nije ograničeno samo na igrače iz te niše, te da klijenti žele da banka brže reaguje.

„Ono što smo čuli širom svijeta je da, iako svaka valuta možda neće opstati – možda neće biti mjesta za hiljade različitih coina – postoji nešto u pogledu potencijala ove klase imovine i osnovne tehnologije i bilo bi pametno da pojačamo podršku za to “. Neki klijenti za investicije već imaju pozicije u bitkoinu, dok drugi čekaju da počnu usluge čuvanja, rekla je ona. Američka banka je jedna od prvih institucija koja ima gotovu dostupnu uslugu čuvanja, rekla je Kedia.

Cijena bitcoina je ove godine skočila, otišavši na istorijski maksimum od oko 64.000 dolara u aprilu prije nego što je sljedećeg meseca izgubila polovinu svoje vrijednosti. Ali originalna kriptovaluta se pokazala otpornom: prebrodila je potez Kine da zabrani digitalnu valutu prošlog mjeseca, a rano u utorak ujutro je ponovo dostigao cijenu od 50.000 dolara. Ironija je u činjenici da je bitcoin stvoren da bi se izbacili finansijski posrednici, ali se dijelovi starog finansijskog poretka ponovo stvaraju za potrebe digitalnih valuta. Na kraju krajeva, menadžeri fondova mogli su izabrati da čuvaju svoje kripto ključeve. Ali menadžeri žele da imprimatur ustaljenih imena, poput američke banke, pomogne u otklanjanju briga njihovih klijenata, rekla je Kedia.

Da bi prihvatila menadžera koji želi da koristi ovaj proizvod, američka banka mora da prati porijeklo klijentovih sredstava po uobičajenim industrijskim standardima protiv pranja novca kao i tako zvanim „upoznaj svog klijenta“, čekovima rekla je ona. Prema navodima banke, proizvod je samo za institucionalne menadžere sa privatnim sredstvima u SAD-u ili na Kajmanskim ostrvima. Ali ako i kada američka Komisija za hartije od vrijednosti odobri bitkoin ETF, očekuje se da će potražnja porasti.

„Imamo mnogo fondova koji se nadaju da će uložiti u ETF-ove“, rekla je Kedia. „Neki doslovno žele da ugovori o čuvanju budu potpisani na dan kada SEC odobri ETF.“

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.