Američki senator predstavio Zakon koji zabranjuje da se eliminiše novac kada se stvori CBDC

Senator James Lankford iz Oklahome je predložio novi zakon da obezbijedi amerikancima nastavak upotrebe novca i fizičkih novčanica, čak i ako Sjedinjene Države usvoje digitalni dolar.

Lankford je u izjavi rekao da je predstavio Zakon protiv digitalnog doalra zbog zabirnutosti stanovnika u ovoj državi da bi novac mogao biti izbačen iz upotrebe nakon što se usvoji digitalna valuta Centrale banke (CBDC).

„Iako su neki stanovnici Oklahome za digitalne valute, većina ih još uvijek preferira fizičke novčanice ili bar da postoji ova opcija. Još uvijek postoje razna pitanja, zabrinutost oko sajber bezbjednosti i sigurnosni rizici, kada je u pitanju digitalni novac.“

Lankfordov zakon je još jedna poveznica sa predsjednikovom izvršnom naredbom 14067, koja nalaže vladi da ispita potencijalne rizike i dobiti digitalnih sredstava.

Ukoliko naiđe na odobravanje, Lankfordov prijedlog zakona će zabraniti odjeljenju trezora Sjedinjenih Država, kao i Federalnim rezervama, da se miješaju u želje amerikanaca koji i dalje žele da koriste papirne novčanice, čak i ako se usvoji upotreba digitalnog dolara.

U ovom Zakonu stoji:

„Odbor guvernera ne smije zaustaviti izdavanje novčanica Federalnih rezervi ukoliko Centralna banka izda digitalnu valutu.

Sektretar trezora, u skladu sa ovim pasusom, ne smije prestati sa stvaranjem i izdavanjem novčića ukoliko Centralna banka izda digitalnu valutu.“

Ovaj Zakon takođe ima za cilj očuvanje privatnosti korisnika kada transakcije vrše putem novca ili digitalnih novčića.

„Nema razloga da ne nastavimo sa upotrebom papirnog i digitalnog novca i da dozvolimo američkom narodu da odluči kako da nosi ili troši vlastiti novac. Kako tehnologija napreduje, amerikanci ne treba da brinu da li će se bilo koja transakciji u njihovom životu pratiti, niti da će se njihov novac obrisati“ – James Lankford.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.