analiticari

Analitičari primjećuju paralele sa martom 2020: Hoće li ovaj put biti drugačije?

Analitičari kripto i tradicionalnih dionica primijetili su sličnosti između onoga što se dogodilo u martu 2020. i kretanja tržišta do ovog mjeseca.

Analitičari i na kripto i na tradicionalnim tržištima primijetili su neke zapanjujuće sličnosti između nedavnog pada i onog uzrokovanog pandemijskom panikom u martu 2020.

Pravo pitanje je da li je to početak većeg pada ili će doći do značajnog oporavka kao 2020. koji je doveo do produženog rasta tržišta kriptovaluta i na berzama.

Podcaster i autor The Pomp Letter, Anthony “Pomp” Pompliano, tvitujući u srijedu da je od 1. marta 2020., kada je jedan Bitcoin koštao oko 8.545 dolara, “Bitcoin porastao za 340%.”

Među onima koji se nadaju preokretu je i izvršni direktor investicione firme Real Vision Raoul Pal, koji vjeruje da su tržišta bitcoina (BTC) oslikavala obrazac koji dijeli karakteristike s krahom u martu 2020. godine.

U svojoj epizodi od petka Raoul Pal Adventures in Crypto, Pal je objasnio da je sa padom cijene prošle sedmice, bitcoin možda “pao pravo u bunar” na dno trenutne formacije klina i sada je u rasponu koji će na kraju dovesti do drugog poskupljenja. On je rekao:

„Upravo takav obrazac smo imali u martu 2020. godine.

Dana 12. marta 2020. investitori su u panici prodali mnogu imovinu, uključujući I bitcoin, iz straha da će na tržište uticati pandemija COVID-19 i globalna blokada. Tog dana, Bitcoin je pao 45% sa 7,935 dolara na 5,142 dolara, prema CoinGecko.

Trenutni pad na tradicionalnim tržištima doveo je do gubitka od 7,6 biliona dolara u tržišnoj kapitalizaciji od tehnološki teškog Nasdaqa, u terminima koji nisu prilagođeni inflaciji, više od dot-com balona i rasprodaje u martu 2020. godine.

Brojke očigledno nisu prilagođene inflaciji, ali su i dalje zapanjujuće za vidjeti u ovom kontekstu. pic.twitter.com/aHem93mhpo

— Mati Greenspan (@MatiGreenspan) 17. maja 2022

Indeks kripto straha i pohlepe pao je u utorak na 8, što je najniže od marta 2020.

Indeks #Crypto straha i pohlepe je na 8 od ukupnih 100.

 

Najmanji broj od pada COVID-19 u martu 2020. pic.twitter.com/jKVTcjrXV1

— Michaël van de Poppe (@CryptoMichNL) 17. maja 2022.

50-dnevni pokretni prosjek (MA) ulaganja u finansije, nekretnine i tehnologiju blizu je nivoa koji su viđeni prije nešto više od dvije godine. U martu 2020., respektivno, ti nivoi su bili 0. 0 i 1 u poređenju sa 2, 3 i 4 do sada u maju, na osnovu podataka kompanije Fidelity Investments. U tvitu od srijede, Fidelityjev direktor globalnog Macro Jurrien Timmer nazvao je mart 2020. „jednom od najprodavanijih postavki u istoriji tržišta“.

analiticari 1

Upravni partner u The Future Fund Gary Black istakao je u utorak da se dionice Tesle trguju s popustom od 20%, što je najveća cijena u odnosu na ciljnu cijenu analitičara od marta 2020. On je dodao da je „u narednih 12 mjeseci, $TSLA porasla za 660%.“

Indeks S&P 500 takođe pokazuje sličnosti, jer je 12. maja zabilježio najnižu vrijednost u 52 sedmice od 3.930 da bi se vratio na 4.088 nakon zatvaranja tržišta u utorak. Glavni tržišni strateg kompanije za finansijska istraživanja LPL Research primijetio je u tvitu u srijedu da je indeks poslednji put to učinio u martu 2020.

S&P 500 je upravo ostvario rast od 2% u dva od posljednja tri dana, spustivši se s najniže vrijednosti u 52 sedmice.

Poslednji put kada se to desilo?

marta 2009. i marta 2020.

— Ryan Detrick, CMT (@RyanDetrick) 17. maja 2022

Pre nego što se trgovci previše uzbude, tržišni uslovi su sada veoma drugačiji, sa rastućom inflacijom i kamatnim stopama. Tada su vlade reagovale paketima podrške bez presedana kako bi podržale cijene. Reuters je u subotu obavijestio da je snažan skok na tržištu u 2020. podstaknut onim što je nazvao “neviđenim stimulansom Fed-a”.

Analitičar i autor biltena Rekt Capital, Rekt Capital je u utorak tvitovao da BTC “ulazi u period prevelikih mogućnosti” na osnovu analize Log Channel-a za koju kaže da liči na ono što se dogodilo u martu 2020. Međutim, nije mu jasno da li smo dostigli dno.

U trenutku pisanja, Bitcoin je u porastu od 1,1% u protekla 24 sata trgujući se na 30,545 dolara u vrijeme pisanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.