Anatloy Yakovenko – Solana je spremna da prihvati ukupnu svjetsku potrebu za blockchainom

U skorijem intervjuu, saosnivač kompanije Solana Labs Anatoly Yakovenko, izjavio je da je Solana (SOL) blockchain spreman za privatanje stotina miliona korisnika. Tokom intervjua u YouTube serijalu Token Terminal, Yakovenko je izjavio da ovaj Ethereumov konkurent ima potencijal da ponudi globalne zahtjeve za blockchainom, uzimajući u obzir trenutnu širinu infrastrukture.

Yakovenko je objasnio da današnji centri podataka nude jedan gigabajt besplatnog prostora i slaže se da cijena treba da bude manja od jednog dolara po terabajtu, što čini propusni opseg izrazito jeftinim.

Anatoly je spomenuo da sa pojavom novih generacija, svake dvije godine, Solana (SOL) ima kapacitet da ponudi podršku stotinama miliona korisnika. U svakom slučaju, potrebno je da privuče još aplikacija u svoju mrežu da bi privukla i korisnike. Identifikovao je i potencijalne uzročnike rasta kao što je Helium (HNT) – mreža IoT (Internet of Things) uređaja – koja je uspješno migrirala na Solana (SOL) blockchain početkom 2023. godine, kao i Hivemapper (HONEY) koji je decentralizovani alat za pravljenje mapa.

Tokom diskusije o Heliumu (HNT), Yakovenko je naglasio da je ovaj projekat stvorio skoro milion IoT hot spotova i da ima potencijal da omogući uticaj virtuelnih tokena na fizički svijet, kroz kriptografiju. Takođe je spomenuo da Helium planira da postigne sličan uspijeh i u 5G sektoru, stvaranjem mreže antena za ovu tehnologiju.

Vezano za Hivemapper (HONEY), Yakovenko je izjavio da je cilj ovog projekta da napravi mape cijelog svijeta, kao što je to uradio Google Street View, te da će pokriti 60 miliona kilometara. Rekao je da je Hivemapper pokrio već 2 miliona kilometara i da nastavlja da raste.

U vrijeme pisanja ovog teksta, cijena Solana (SOL) tokena iznosi 21,40 dolara.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.