Animoca Brands pokreće DAO da bi razvili Metaverse standarde

Savez Web3 kompanija počinje da gradi OMA3 metaverse, koji će biti otvoren i bez granica (Open Metaverse Alliance for Web3). Grupa je izjavila da je njihov cilj rješavanje glavnih izazova metaverse-a u najstajanju, uključujući očuvanje informacija koje posjeduju korisnici.

Projekti koji se pridružuju savezu Animoca Brands uključuju Alien Worlds, Dapper Labs, Decentraland, Star Atlas i The Sandbox. Uz projekte koji su već povezani sa Animoca Brands, u savezu je i DAO okvir za programere Wivity, koji se bavi virtuelnom realnošću zajedno sa blockchain gejming kompanijom Upland.

Obavještenje o novoj blockchain orijentisanoj ogranizaciji dolazi uz još jedan metaverse savez a to je Metaverse Standards Forum. Osnivači ove grupe uključuju Microsoft, Meta (Facebook), Alibaba i Sony, kompanije koje su poznate po tome da ne dozvoljavaju svojim korisnicima da čuvaju ili da razmjenjuju svoje podatke između aplikacija.

Cilj OMA3 je da zauzme drugačiji pristup.

„Vjerujemo u metaverse bez ograničenja, gdje će individualne platforme moći biti povezane i u potpunosti interoperabilne,“ objavili su na svom blogu.

Ova grupa je objavila da poziva sve blockchain orijentisane metaverse kompanije da se pridruže ovom savezu.

Prema njihovoj objavi, nova decentralizivana autonomna organizacija, poznatija kao DAO, će raditi kao konzorcijum vođen inkluzivnošću, transparetnošću i Web3 principima.

DAO je zapravo online zajednica koja koristi Web3 alate da organizuje i dozvoli kontrolu svojim članovima putem glasanja. Ovakve organizacije obično koriste kriptovalutu ili token da bi nagradili svoje članove i da bi članovi mogli glasati prilikom donošenjem odluka.

„Standardi koje stvaramo su vođeni ciljevima stvarnog vlasništva i interoperabilnosti u stvarnom vremenu,“ objavili su iz ove grupe.

Savez OMA3 je objavio da će izgraditi infrastrukturu saveza koja će obezbjediti da metaverse radi kao jedinstven sistem, gdje će digitalna sredstva, identiteti i podaci biti u potpunosti kontrolisani od strane korisnika, a ne od strane platforme.

Ova grupa takođe uvjerava da će korisnici posjedovati njihova sredstva i da će ih moći prebaciti u bilo koji OMA3 svijet, bez bilo kakve dozvole od strane ove platforme.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.