Apple uklanja malicioznu Trezor aplikaciju iz App Store-a

Apple je uklonio lažnu aplikaciju, Trezor novčanik, nakon što je istraživač otkrio njeno prisustvo u App Store-u, ali drugi možda još uvijek vrebaju.

Očigledna zlonamjerna aplikacija Trezor koja se smatra kripto hardverskim novčanikom uklonjena je s Appleovog App Store-a, iako je brza pretraga otkrila da druge aplikacije za kopiranje još uvijek vrebaju.

Dana 20. juna, izvršni partner u Crypto Lawyers-u, Rafael Yakobi, objavio je sigurnosno upozorenje u vezi s Appleovim App Store-om. Yakobi je obavijestio da je prvi rezultat u potrazi za “Trezor” bila zlonamjerna aplikacija dizajnirana za krađu kriptovaluta. Upozorio je Apple korisnike da će lažna aplikacija “Trezor Wallet Suite” “zatražiti vašu početnu frazu, omogućavajući svojim operaterima da ukradu sve vaše kriptovalute”. Yakobi je dodao:

Ova aplikacija postoji već sedmicama, iako je ukupan broj žrtava nepoznat, lako bi mogao biti u stotinama ili hiljadama.”

Cointelegraph je pretražio američku verziju App Store-a i nije mogao pronaći zlonamjernu aplikaciju koju je naveo Yakobi. Apple većinom brzo uklanja sumnjive ili lažne aplikacije iz svoje trgovine aplikacija nakon upozorenja.

Međutim, pretraga za “Trezor Wallet Suite” vratila je još jednu potencijalno zlobnu aplikaciju pod nazivom “MyTREZŌR Suite: One Edition”. Imala je samo dvije recenzije – od kojih su obe bile upozorenja da je aplikacija prevara koja će ukrasti kriptovalute – tako da izgleda da Apple još nije u potpunosti sredio stvari.

Apple insistira da su aplikacije na njegovom službenom App Store-u provjerene i odobrene iz sigurnosnih razloga.

Najsigurniji način za preuzimanje mobilnih aplikacija za kripto novčanike je sa službene web stranice proizvođača. Iako postoji aplikacija dostupna za korisnike Trezora na iOS-u, to je samo prateća aplikacija s ograničenom funkcionalnošću.

Prema Appleovoj novinskoj kući 9to5mac.com, najveća svjetska tehnološka kompanija nije previše prijateljska kada su u pitanju kripto aplikacije, koje bi trebale biti odobrene samo pod strogim okolnostima.

Dok Apple kaže da je App Store ‘mjesto kojem možete vjerovati’ i bori se protiv stranog učitavanja, ono što se događa u stvarnom životu je da čak ni Apple ne može zaštititi App Store od prevara.”

Lažne aplikacije za novčanik u Appleovom App Store-u nisu ništa novo. U 2021. godini, jedan korisnik je navodno izgubio 600.000 dolara u bitcoinu (BTC 30.154 dolara) nakon što je preuzeo zlonamjernu aplikaciju Trezor iz App Store-a.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.