google ads i kriptovalute

Ažuriranje politike Google oglasa zahtjeva regulatornu usklađenost od Bitcoin mjenjača i novčanika

Gigant, web pretraživač Google, planira sljedećeg mjeseca ažurirati svoje zahtjeve za oglase (Google ads) iz kompanija koje su usmjerene na bitcoin. Google je ovu odluku objavio još u junu ove godine ali su najavili da će u avgustu ažurirati svoje zahtjeve za razmjenu bitcoina i reklamiranje novčanika, zahtijevajući FinCEN (Finansijska mreža za borbu protiv kriminala), državnu i saveznu usklađenost. To se upravoi dogodilo 3. avgusta 2021. godine.

“U avgustu 2021. Google će ažurirati politiku o financijskim proizvodima i uslugama kako bi pojasnio obim i zahtjeve za dopuštanje oglašavanja poslova i usluga povezanih sa kriptovalutama”, navodi se u saopštenju kompanije Google. “Od 3. avgusta oglašivači koji nude zamjenu kriptovaluta i novčanike i ciljaju na Sjedinjene Američke Države mogu oglašavati te proizvode i usluge ako ispunjavaju sljedeće uslove i imaju Googleov sertifikat.”

U saopštenju se dalje navodi da će ove kompanije morati biti registrovane pri Finansijskoj mreži za borbu protiv kriminala (FinCEN) kao preduzeća za pružanje novčanih usluga i sa najmanje jednom državom kao prenosiocima novca, ili kod federalnih ili državnih banaka. Oni će takođe morati poštovati zakonske zahtjeve koje postavljaju državne i savezne vlasti.

Svi postojeći sertifikati o zamjeni kriptovaluta bit će opozvani 3. augusta, a oglašivači sada moraju tražiti nove sertifikate od Google-a, koji je objavio novi obrazac za prijavu 8. jula 2021. godine.

U saopštenju je takođe pojašnjeno da “oglasi za početnu ponudu kovanica [ICO], DeFi protokoli trgovanja ili neki drugi način promovisanja kupovine, prodaje ili trgovine kriptovalutama ili srodnim proizvodima”, neće biti dopušteni. Pretprodaja ICO -a, zajmovi za kriptovalute, početne ponude decentralizovane razmjene (DEX), skupovi likvidnosti tokena, potvrde kriptovaluta poznatih osoba, novčanici bez oglasa i neregulisane decentralizovane aplikacije navedeni su kao primjeri stvari koje se ne mogu oglašavati.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.