Bahami će dozvoliti građanima da digitalnim sredstvima plaćaju porez

Stanovnici Bahama će takođe biti u mogućnosti da pristupe digitalnim sredstvima putem pješčanog dolara (sand dollar), koji predstavlja zvaničnu digitalnu valutu ove države.

Vlada Bahama će dozvoliti svojim stanovnicima da plaćaju poreze pomoću digitalnih sredstava, prema white paper-u, u kojem se navodi nacionalnu strategiju za digitalna sredstva do 2026. godine.

  • Vlada će takođe početi dozvoljavati stanovnicima pristup digitalnim sredstvima, korištenjem bahmaskog pješčanog dolara, digitalne valute koju će izdavati centralna banka, a koja je objavljena 2020. godine.
  • „Naša vizija je da transformišemo Bahame u vodeće digitalno čvorište na Karibima,“ izjavio je premijer Philip Davis.
  • Objavljivanje white paper-a je došlo sedmicu dana prije kripto konferencije na Bhamima, koju će održati kripto berza FTX. Među zvanicama će biti bivši premijer Velike Britanije, Tony Blair, bivši predsjednik Amerike, Bill Clinton i NFL zvijezda Tom Brady.
  • FTX je premjestio svoje sjedište na Bahame prošlog septembra, a ovom je doprinjeo izvršni direktor Sam Bankman-Fried rekavši da je ovaj potez napravljen zbog „progresivnog i naprednog razmišljanja u kripto zakonu“ koji bi regulisao industriju u ovoj državi.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.