Bancor objavio da daje nagradu od milion dolara za pronalaženje softverske greške

Kako pronalaženje potencijalnih softverslh problema postaje sve bitnije za uspijeh novih kripto protokola, Bancor protokol je objavio nagradu od milion dolara bilo kome ko identifikuje kritičnu prijetnju na ovoj mreži, prije njene nadogradnje.

Bancor mreža je decentralizovani trejding protokol i uskoro će pokrenuti dugo očekivanu Bancor 3 nadogradnju.

Nagrada od milion dolara je stigla uz puštanje Bancor 3 koda za javnost, da bi se kod pregledao radi potencijalnih problema.

„Pošto se približavamo puštanju u rad Bancor 3, pozivamo devevlopere i whitehat kahere da pregledaju kod i da pokušaju naći rupe, u zamjenu za milion dolara,“ objavio je tim na Medium kanalu.

Nagrade za pronalaženje rupa u suftveru se daju prema ozbiljnosti prijetnje i biće dodijeljene od strane Bprotocol fondacije.

Bancor nudi višestruke nagrade

Identifikovanje kritčnih prijetnji povlači nagradu do milion dolara, dok će visoke i umjerene prijetnje biti nagrađene sa 40 hiljada i 5 hiljada dolara. Za pronađene rizike niskih prijetnji, nagrada je hiljadu dolara.

Protokol je objavio da će se za „probleme otkrivene prije zvanične nadogradnje Bancor 3,“ dobiti veće nagrade. Bancor 3 nadogradnja je zakazana za polovinu maja i ova nadogradnja predstavlja „fundamentalni redizajn prethodnih Bancor verzija.“

Očekuje se da Bancor 3 poboljša integraciju i interakcije dizajnirane da poboljšaju sastavljanje u DeFi-ju.

Pored ovih nagrada, Bancor intenzivno pregledava svoj kod radi pronalaženja potencijalnih prijetnji. Izvršeno je nekoliko revizija od strane kompanija OpenZeppelin, Certora i Pechshield, a ove kompanije su lideri u bezbjednosti blockchaina.

Povećanje nagrada

Sa povećavanjem tržišne kapitulizacije kriptovaluta, projekti se okreću novim načinima da zaštite svoja sredstva. Pored angažovanja stručnjaka za bezbjednost i kompanija koje se bave bezbjednošću blockchaina, protokoli takođe potiču javnost da prijavi greške.

„Dok je kod iza Web2 i centralizovanih kripto platformi vlasnički i nevidljiv, otvoreni kod i on-chain priroda DeFi-ja dozvoljava bilo kome da pregleda kod i da otkrije potencijalne probleme, prije nego što isti mogu biti iskorišteni,“ izjavio je Leonid Beder, izvršni direktor za tehnologiju kompanije Bancor Protocol.

„Javne nagrade za pronalaženje grešaka koriste mudrost mase, te potiču developere i whitehat hakere u pronalaženju problema, na način da budu nagrađeni za svoje pronalaske. Neke od najvećih ranjivosti DeFi-ja su otkrivene i kompenzovane kroz javne pozive za pronalaženje problema, te su na taj način sačuvali bilioni dolara u sredstvima korisnika. Takođe je važno napomenuti da su mnogi whitehat hakeri korisnici DeFi prostora i da žele da pomognu da se sačuva prostor u koji ulažu svoj novac. Generalno, pametni projekti imaju tendenciju da usvoje sveobuhvatan bezbjednosni paket, koji uključuje višestruke revizije, automatski nadzor, kao i javne pozive na pronalaženje rupa u softveru,“ dodao je Beder.

Jay Freeman, whitehat haker, objavio je da je zaradio malo više od 2 miliona dolara za otkrivanje greške u softveru na Optimism protokolu.

Gerhard Wagner je zaradio 2 miliona dolara za pronalaženje kritične greške, koja je mogla dovesti do gubitka od 850 miliona dolara.

Vodeća Web3 platoforma za pronalaženje softverskih grešaka, Immunefi, kaže da je isplatila preko 20 miliona dolara kroz nagrade, na taj način spašavajući preko 20 biliona dolara sredstava od investitora.

U ovom momentu Wormhole, MakerDAO i Olympus, nude po 3 miliona dolara za pronalaženje fotverskih grešaka.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.