Bankarski gigant Commerzbank podnio zahtjev za kripto licencu

Kako se kripto marketi šire po cijelom svijetu i kroz razne industrije, bankarske institucije se suočavaju sa povećanom potražnjom od strane klijenata, da ponude investicione usluge povezane sa kriptovalutama, na bezbjedan i regulisan način.

Jedna od banki koja je načinila svoj prvi korak ka uvođenju usluga povezanih sa kripto sredstvima, je Njemačka banka Commerzbank, koja je objavila da je podnijela zahtjev prema državnoj federalnoj agenciji za nadzor kripto licenci (BaFin).

Predstavnik Commerzbank-a je izjavio da je banka „podnijela zahtjev za licencu za čuvanje kriptovaluta, u prvom kvartalu 2022. godine,“ prema članku Börsen-Zeitunga koji je objavljen 14. aprila.

Vlast odobrava BaFin licencu finansijskim institucijama koje žele da čuvaju digitalne valute za svoje klijente ili da za njih trguju digitalne valute. Od 1. januara 2022. godine, ova licenca je obavezna za obavljanje poslova sa kriptovalutama kao što su Bitcoin i Ethereum.

Zašto je BaFin licenca neophodna

Odluka da se rade regulisane finansijske usluge, bez potrebne dozvole, nosi rizik kriminalne kazne do 5 godina zatvora, za odgovorne osobe. Međutim, zakon takođe propisuje velikodušne prelazne odredbe za organizacije koje su već obavljale predmetne transakcije, prije nego što je ova direktiva stupila na snagu.

Commerzbank, koja pruža usluge prema skoro 28 hiljada korporativnih klijenata i skoro 11 miliona privatnih i preduzetničkih klijenata u Njemačkoj, namjerava da ponudi planiranu kripto uslugu primarno institucionalnim klijentima.

Predavanjem zahtjeva za licencu, Commerzbank se pridružila listi institucija koje već dugo pokušavaju da dobiju ovu licencu. Prema finansijskom regulatoru, već je primljeno 25 zahtjeva za ovu licencu, do sada, dok je odobreno samo četiri.

U januaru 2021. godine, Coinbase je postao prva kompanija koja je zaradila kripto licencu u Njemačkoj. Sada je Commerzbank prva instutcija koja je predala zahtjev za istu.

Banke šire vidike kako potražnja raste

Banke širom svijeta pokazuju povećano interesovanje za proširivanje njihovih usluga na kriptovalute. Kako je Finbold prenio, jedna od njih je bankarski gigant Goldman Sachs i planira da pokrene kripto usluge za klijente sa visokom neto vrijednošću, u drugom kvartalu 2022. godine.

Član upravnog odbora i fintech ekspert u Credit Suisse, Blythe Masters, tvrdi da Bitcoin ne predstavlja prijetnju fiat novcu ili bankarskom sektoru. Sa druge strane, postoje kripto eksperti koji vjeruju da će kriptovalute učiniti neke od bankarskih usluga nevažnim.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.