belgija

Belgijski finansijski regulator FSMA će regulisati usluge razmjene kriptovaluta

 Pružaoci kripto usluga moraju ispuniti sedam uslova koji uključuju osnivanje u obliku kompanije sa minimalnim kapitalom od otprilike 52.725 dolara (50.000 eura).

Novo pravilo koje je nametnula belgijska finansijska regulatorna agencija, Uprava za finansijske usluge i tržišta (FSMA), sada će zahtijevati da se kripto berze i usluge novčanika u regionu registruju u oštrom roku.

Od sutra, 1. maja, fizička i pravna lica koja žele pružati usluge razmjene kriptovaluta ili skrbničkih novčanika u Belgiji moraće se unaprijed registrovati, prema informacijama koje je objavio FSMA.

belgija 1

Kripto kompanije u Belgiji koje su već poslovale prije ove službene objave dužne su po zakonu obavijestiti FSMA o „obavljanju svoje aktivnosti“ u naredna dva mjeseca, prije 1. jula.

Osim objavljivanja poslovanja, postojećim preduzećima je dato četiri mjeseca, odnosno prije 1. septembra, da se registruju kao regulisani poslovi kod finansijskog regulatora.

Da bi zadržali aktivnu registraciju kod FSMA, od pružatelja kripto usluga se traži da ispune sedam uslova koji uključuju osnivanje u obliku kompanije sa minimalnim kapitalom od otprilike 52.725 dolara (50.000 eura).

FSMA očekuje da će zahtjeve za registraciju obraditi u roku od tri mjeseca, s obzirom da su dostavljene sve potrebne informacije. Nakon uspješne registracije, pružatelji kripto usluga će dobiti jedinstveni registarski broj, odnosno broj kompanije, koji se mora koristiti u svim daljnjim interakcijama sa FSMA.

Pro-kripto stav Belgije postao je očigledan početkom 2022. godine kada je član parlamenta iz Brisela Christophe De Beukelaer postao prvi evropski političar koji je svoju platu pretvorio u bitcoin (BTC).

U januaru, Beukelaer je najavio korištenje Bit4You platforme za trgovanje kriptovalutama kako bi svoju mjesečnu platu od otprilike 6.140 dolara (5.500 eura) pretvorio u BTC.

Beukelaer je podijelio svoju namjeru da inspiriše druge političare u regionu da podrže rastuću kripto ekonomiju.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.