Biden potpisao kripto izvršnu naredbu promovišući “Odgovorne Inovacije”

Predsjednik Biden je potpisao izvršnu naredbu jutros, koja zahtijeva od federalnih agencija da uspostave plan za regulaciju kriptovaluta i rizika identiteta, kao i potencijala za inovaciju, napisao je predsjednik SEC komisije na tviteru, Gary Gensler.

“Porast u digitalnim sredstvima je prilika da se ojača američko vođstvo u svijetskom finansijskom sistemu i tehnološkim granicama, ali ima i značajan uticaj na zaštitu potrošača, finansijsku stabilnost, nacionalnu bezbijednost i klimatski rizik,” ovo je lista činjenica objavljenih u saopštenju Bijele Kuće.

Dok je ova naredba, po prvi put izvršna, ova branša pokušava da stvori ujednačenu federalnu strategiju oko industrije rastućih digitalnih sredstava, ipak ne obezbjeđuje jasne regulatorne smijernice, koje su mnogi korisnici ove indutrije zahtijevali.

“Nadamo se (da izvršna naredba) vodi ka budućnosti regulatorne države, gdje postojeće agencije imaju jasniju sliku kako postojeći regulatorni okvir može i kako bi trebao biti primjenjen na blockchain industriju i identifikaciju bilo kakvih jazova,” izjavila je Denelle Dixon, izvršni direktor Stellar Development fondacije.

Naredba navodi šest područja fokusa na polisu kriptovaluta i regulacije: zaštita potrošača i kompanija, zaštita finansijske stabilnosti, ublažavanje rizika, vođstvo US u globalnom finansijskom sistemu i ekonomska konkurentnost, finansijska inkluzija i odgovorne inovacije.

Naredba nalaže agencijama, uključujući Trezor i SEC, da istraže različite teme povezane sa digitalnom imovinom i da prepoznaju potencijalne rizike i njihove slučajeve upotrebe, uključujući i kakvu ulogu može odigrati digitalna valuta Centralne banke u Americi.

“Pod izvršnom naredbom, Trezor će biti partner sa kolegama iz nekoliko agencija, da bi napravili izvještaj o budućem novcu i platnom sistemu,” izjavila je Janet Yellen, sekretar Trezora.

“Mi ćemo, takođe, sazvati Savjet za nadzor finansijske stabilnosti, da procijeni potencijalne rizike finansijske stabilnosti digitalne imovine i da procijeni da li su potrebne mjere zaštite na snazi. Zato što pitanja oko digitalne imovine, obično, imaju važnu prekograničnu dimenziju, radićemo sa našim međunarodnim partnerima da promovišemo robusne standarde i teren za igru.”

Dok agencije rade na jedinstvenoj strategiji za digitalnu imovinu, članovi industrije traže da se i njihov glas čuje.

“Ovaj poziv na saradnju ne može biti izgovor da indutrija nema svoje mjesto za stolom,” izjavila je Dixon. ” Daleko smo dogurali, u kratkom vremenskom periodu, da bismo sada bili zatvoreni van perspektive.”

Naredba dolazi dok Kongres zateže uzde oko industrije stabilnih novčića. Zakoni dizajnirani da regulišu digitalnu imovinu će, vjerovatno, biti predstavljeni od strane američkih zakonodavaca u kući Senata, kasnije ovog mjeseca, prema izjavi izvora bliskog ovoj materiji.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.