Bijela Kuća izmjenila definiciju recesije da bi izbjegla saopštavanje iste javnosti

Političari su promijenili konvencionalno značenje recesije da bi spriječili ekonomiju da padne u istu.

Prema blog postu Bijele Kuće, ekonomska recesija se više ne može mjeriti prema svojoj tradicionalnoj definiciji od „dva uzastopna negativna izvještaja o stvarnom rastu“.

Šta je u imenu?

Dok se globalni makroekonomski pejzaž raspada, podaci o američkom bruto domaćem proizvodu, koji će biti objavljeni u ovoj sedmici, vrlo vjerovatno će pokazati drugi uzastopni kvartal negativnog rasta, te se trenutna administracija prema ovome više neće obraćati kao prema recesiji.

Prema predsjednikovom savjetu ekonomista, kontroverzna definicija više neće važiti te ovaj državni ogran saopštava:

„Umjesto obe zvanične definicije recesije i ekonomista, procjena ekonomske aktivnosti je zasnovana na pregledavanju svih podataka, uključujući i tržište rada, potrošače i poslovnu potrošnju, industrijsku proizvodnju i prihode. Prema ovim podacima, malo je vjerovatno da pad BDP-a u prvom kvartalu ove godine, praćen još jednim padom u drugom kvartalu, označava recesiju.“

Cifre ne lažu

Tokom prva tri mjeseca u 2022. godini, ukupna proizvodnja američke ekonomije se smanjila za 1,6%. Sudeći prema ekspertima, ova cifra će u drugom kvartalu nastaviti da raste za 0,4%, kada vlada objavi podatke koji se očekuju u četvrtak.

Reagujući na vijesti, kriptovalute širom svijeta su naglo počele gubiti vrijednost, Bitcoin i Ethereum su pali za 4% i 7,5%.

Ovaj pad prethodi vijestima o sastanku federalnog komiteta za otvoreno tržište, koji je zakazan za 27. jul. Podaci o zaradi u drugom kvartalu, za nekoliko korporacija, treba da budu uskoro objavljeni tako da će sledećih nekoliko dana biti prilično uzbudljivi.

I za sam kraj, FED će vjerovatno podići kamatne stope za dodatnih 75 baznih poena, u skorije vrijeme, sa ciljem da se pomogne kontrolisanje rastuće inflacije. Trenutna stopa inflacije iznosi 9,1%, što je najviši nivo u poslednjih 40 godina.

Janet Yellen tvrdi da recesija nije na vidiku

Sekretar trezora Sjedinjenih Država, Janet Yellen, izjavila je na skorijoj konferenciji za štampu, da iako je američki rast jako slab tokom protekih nekoliko mjeseci, troškovi potrošača su u porastu zajedno sa jakim tržištem rada. Vjeruje da ekonomija nije u recesiji, iako se stvari mogu jako promjeniti u skorijoj budućnosti:

„Ovo nije ekonomija koja je u recesiji, ali smo u periodu tranzicije u kojem rast usporava i ovo je neophodno i prikladno. Recesija je šablonska slabost ekonomije. Trenutno se ne suočavamo sa ovim.“

Do danas, ekonomija Sjedinjenih Država je uspjela da stvori 1,1 milion novih radnih mjesta u drugom kvartalu 2022. godine, što predstavlja 375 hiljada radnih mjesta mjesečno i ovo je tri puta više nego u bilo koja tri mjeseca prije recesije. Tokom ovog perioda, nacionalna stopa nezaposlenosti je ostala stabila na oko 3,6% od januara do aprila.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.