Binance berza obustavila depozitovanje Solana USDT i USDC stabilnih novčića

Najveća svjetska kirpto berza prema volumenu trgovanja, Binance, je zaustavila depozitovanje Solana USDT i Solana USDC stabilnih novčića.

Korisnici ove platforme neće moći da depozituju navedene tokene do daljnjeg.

Binance je napravio ovaj potez nakon što je OKX berza ugasila podršku za Solana verzije navedenih stabilnih novčića.

Još jedna berza, BitMEX, je nakon Binance-a uradila istu stvar, te je zabranila depozitovanje navedenih stabilnih novčića.

Tether i USD Coin su treća i četvrta najveća kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji.

U septembru 2020. godine, Tether je postao prvi stabilni novčić koji je imao podršku i za Solana blockchain. Tada je ova „ubica Ethereuma“ i dalje bila malo poznat blockchain. Circle je dodao podršku za Solana blockchain mjesec dana kasnije.

Brzi pad FTX berze se odrazio na srozavanje sentimenta cijelog Solana ekosistema. Solanine decentralizovane aplikacije su izgubile 700 miliona dolara u sredstvima, zbog ove krize.

Desetog novembra 2022. godine, Solana fondacija je pojasnila da ima 1 milion dolara u kešu ili njegovom ekvivalentu, na sada nefunkcionalnoj berzi i da nisu u mogućnosti da pristupe ovim sredstvima jer su zarobljena na FTX platformi.

Solana (SOL) se u vrijeme pisanja ovog teksta trguje po cijeni od 13,44 dolara. Ovaj token, koji je važio za jednog od glavnih konkurenata Ethereuma, je izgubio vrijednost od 94,71% u odnosu na svoju najvišu cijenu od 260 dolara, koju je zabilježio 6. novembra 2021. godine.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.