Binance će zabraniti transakcije Litecoina sa MimbleWimble nadogradnjom

Najveća svjetska berza prema obimu trgovanja, Binance, jutros je u blog postu objavila da neće podržati MimbleWimble Ekstensions Block (MWEB) mogućnost za Litecoin (LTC) depozite ili isplate. Naveli su zabrinutost oko bezbjednosti kao glavni razlog za ovakvu odluku.

Binance je delistovao mnoge tokene u prošlosti zbog bezbjednosnih razloga. Na primjer, 8. marta 2022. godine Binance je delistovao Bitcoin Diamond (BCD), Cindicator (CND), Monetha (MTH), Nitro Network (NCASH), and YOYOW (YOYO).

MWEB je samo opcija koju korisnici mogu koristiti za transakcije na glavnom chainu. Kripto novčanici ovo mogu koristiti kao opciju, ali se od njih ne zahtijeva da omoguće Litecoin transakcije.

Binance je 13. juna objavio da neće biti odgovorni za depozite LTC-a od strane investitora preko MWEB mogućnosti. Kao rezultat, Binance neće snositi odgovornost za bilo kakve gubitke koji se mogu dogoditi.

Bilo kakav LTC depozit na Binance preko MWEB funkcije neće biti prihvaćen ili vraćen, jer nismo u mogućnosti da potvrdimo adresu pošiljaoca a ovo će rezultovati u direktnom gubljenju sredstava.

Uprkos skorijim hakovima nekoliko velikih kripto berzi, sajber kriminalci tek treba da nađu uspješan način da preuzmu sredstva koja su ukrali. U svakom slučaju, Binance je zabrinut da će hakeri iskorisititi mogućnosti Litecoina da bi ukrali novac.

MWEB nadogradnja na Litecoinu

Prvobitno je MimbeWimble Ekstension predložen 2016. godine od strane developera pod imenom Tom Elvis Jedusor. Glavni cilj je bio da se ponudi privatnost transakcija. Devetnaestog maja 2022. godine, Litecoin mreža je dobila MimbeWimble nadogradnju privatnosti i skalabilnosti.

Razvoj MimbeWimble protokola za Litecoin je povjeren Davidu Burkett-u i Grin++ developeru.

Imaoci Litecoina mogu koristiti ovu mogućnost da prebacuju novac sa njihovih novčanika, na bilo koju adresu, bez potrebe da otkriju lične podatke, što čini transakcije anonimnijim.

Dodatno, dozvoljava korisnicima da kontrolišu koliko LTC tokena šalju ili primaju, kao i koliko LTC tokena imaju na svojoj MWEB adresi.

Pet velikih južnokorejskih kripto berzi je delistovalo LTC

Izjava Binance berze, da više neće podržavati MWEB transakcije je došla samo nekoliko dana nakon što je pet velikih berzi iz Južne Koreje objavilo da će delistovati LTC, jer MimbeWimble (MWEB) nadogradnja sakriva transakcije.

Pet velikih berzi iz Južne Koreje objavilo da će delistovati Litecoin (LTC) – Upbit, Bithumb, Coinone, Korbit i Gopax.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.