Binance izgubio 90% korisnika i bilione dolara prihoda nakon uvođenja obavezne verifikacije korisnika

Jedna od najvećih svjetskih kripto berzi, Binance, morala je da se suoči sa izazovima borbe protiv pranja novca i finansiranja terorista, kao i sa lošim medijskim naslovima.

Tri najstarija člana Binance berze, koji se bave usaglašavanjem sa zakonskim regulativama, diskutovali su o problemima sa kojima se ova berza suočava a koji su vezani za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorista.

Binance je u julu 2021. godine donio odluku koja smanjuje maksimalnu količinu Bitcoina koju korisnici bez KYC (know your customer) verifikacije mogu povući sa berze, sa 2 BTC na 0,06 BTC.

Međutim, Tigran Gambaryan, jedan od glavnih službenika za usklađivanje ove berze, izjavio je da je ovaj potez koštao Binance „bilione dolara prihoda.“ Kada je komentarisao kako je Binance eksponencijalno veća berza nego njeni konkurenti ali korištenjem „stvarne matematike,“ spomenuo je i ilegalna ponašanja u ovom svijetu.

„Ostali smo bez 90% korisnika nakon što smo uveli KYC verifikaciju, gubeći bilione dolara prihoda.“

Samo nekoliko sati nakon što je ovaj izvještaj objavljen, u kojem se navodi da je Binance ostao bez 90% korisnika, izvršni direktor berze, Changpeng Zhao, putem tvitera je objavio da je ovaj broj „pogrešan,“ te je dodao:

Binance je bolji ili isti kao i ostale berze

Prema istraživanju sprovedenom od strane ove berze, količina ilegalnog novca koja se koristi na berzi, u odnosu na ukupni volumen berze, nije prevelika i to se može vidjeti. Iako ima nešto ilegalnog novca, takođe se na berzu slijevaju velike količine čistog novca.

„Velika je razika (u količini nedozvoljenih aktivnosti), ne samo prilikom depozitovanja, kada pogledate ukupan broj transakcija. Binance je eksponencijalno veći nego njegovi konkurenti.“

Binance je pretekao Coinbase i postao berza sa najviše Bitcoina, na globalnom nivou, zbog pojačanih odnosa sa javnošću i obezbjeđivanja potpunog regulatornog odobrenja u Dubaiju još u martu 2022. u Bahreinu, Francuskoj i Italiji u maju, kao i u Španiji u julu mjesecu 2022. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.