binance holandija

Binance kažnjen sa 3 miliona dolara zbog ilegalnih operacija u Holandiji

Holandska centralna banka saopštila je da kripto berza Binance ima “veoma veliki broj klijenata u Holandiji”.
Velika globalna berza kriptovaluta Binance suočava se s kaznom u Holandiji nakon što nije dobila odobrenje regulatora za rad u toj zemlji.

Centralna banka Holandije (DNB) kaznila je Binance Holdings sa 3,3 miliona evra (3,35 miliona dolara) jer je nudio lokalne kripto usluge dok nije bio registrovan kod nadležnih organa. Holandska centralna banka je u ponedjeljak službeno objavila da je regulator izrekao administrativnu kaznu u aprilu 2022.

DNB je istakao da je svaka kompanija koja nudi kripto usluge u Holandiji dužna da se registruje kod centralne banke u skladu sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Regulator je takođe napomenuo da je DNB prethodno izdao javno upozorenje Binanceu još 18. avgusta 2021.

Prema najavi, DNB je primijenio veću kaznu za Binance zbog velikog obima trgovanja platforme. Prema regulatoru, Binance je imao „veoma veliki broj klijenata u Holandiji“, dok je dnevni obim trgovanja iznosio „13,7 milijardi dolara“.

Povećana je kazna i zbog produženih prekršaja od strane Binancea, navodi DNB. Prema banci, kršenja su se dešavala od maja 2020. — kada je DNB uveo obavezu registracije — sve dok banka nije zatvorila istragu u decembru 2021. „DNB, stoga, smatra da su ova kršenja veoma ozbiljna“, napominje regulator.

Centralna banka je takođe napomenula da je Binance podnio zahtjev za registraciju, a proces registracije je u toku. Kako je berza krenula u skladu sa zakonom i transparentno u poslovanju, DNB je smanjio ukupan iznos kazne za 5%, navodi se u saopštenju.

Glasnogovornik Binance-a je izjavio da je kompanija dostigla kritičnu prekretnicu u ispunjavanju holandskih regulatornih zahtjeva preko lokalno uspostavljenog entiteta, Binance Nederland BV. Ovaj događaj označava dugo očekivani zaokret u našoj tekućoj saradnji sa holandskom centralnom bankom, kao i sve veći angažman kompanije sa globalnim regulatorima, rekao je predstavnik, dodajući:

“Iako ne dijelimo isti pogled na svaki aspekt odluke, duboko poštujemo autoritet i profesionalizam holandskih regulatora da provode propise kako smatraju prikladnim. S ovim iza nas, možemo nastaviti slijediti tradicionalniji model poslovanja u Holandija.”

Do sada, Binance nije direktno potvrdio ili demantovao da je firma platila kaznu. Kako se navodi u saopštenju, Binance je uložio prigovor na kaznu 2. juna 2022. godine.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.