Binance se povlači iz Kanade – problem predstavljaju nova pravila

Binance se povlači sa kandaskog tržišta, objavila je kripto berza na tviteru 12. maja. Nazvali su svoje povlačenje „proaktivnim“ jer nova pravila izdata od strane kanadskih regulatora nastavljaju da stvaraju pritisak na kripto industriju.

Binance se pridružuje manjim berzama u egzodusu, koji je nastao nakon predstavljanja novih pravila od strane kanadskih Administratora za hartije od vrijednosti (CSA – Canadian Securities Administrators), 22. februara, koja zahtjevaju od berzi da urade preregistraciju i da se povinuju novim pravilima.

Iako je Binance navodno izvršio preregistraciju, oglasio se i putem tvita:

„Međutim, nova pravila za stabilne novčiće i ograničenja za investitore koja su zahtjevana od kripto berzi, čine kanadsko tržište nepoželjnim za Binance.“

Nova CSA pravila brane kompanijama „dozvoljavanje kanadskim klijentima da pristupe kripto ugovorima, da kupe ili prodaju bilo koje kripto sredstvo koje se smatra za hartiju od vrijednosti ili derivat i/ili stabilne novčiće koji su definisani kao hartije od vrijednosti.”

OKX se povukao sa kanadskog tržišta u martu 2023. Sledećeg mjeseca se povukla decentralizovana berza dYdX a zatim i blockchain fintech kompanija Paxos.

Binance je poslao e-mail korisnicima u Kanadi, te im je saopštio da zatvore njihove trejding pozicije do 30. septembra 2023. „Od prvog oktobra 2023. kanadski korisnici će biti u režimu „likvidacije“, navodi se u mailu. Berza je dodala:

„Iako se ne slažemo sa novim pravilima, nadamo se da ćemo nastaviti saradnju sa kandskim regulatorom u cilju stvaranja razumnog i sažetog regulatornog okvira.“

Binance je pružao usluge u Kanadi, osim u Ontariju, iz kog se povukao u martu 2022. godine, nakon dugotrajnog neslaganja sa regulatorom ove pokrajine.

U svakom slučaju, nije sve izgubljeno za ljubitelje kripta u Kanadi. Kraken berza je popunila preregistraciju u martu, te je objavila da će se posvetiti tome da ostane u Kanadi. CSA je navela 11 platformi kojima je „odobreno da posluju sa kanađanima.“

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.