Binance ukida podršku za USDC i još dva stabilna novčića, radi prelaska na svoj stabilni novčić BUSD

Binance prelazi na upotrebu svog stabilnog novčića BUSD, preko nekoliko drugih stabilnih kovanica na ovoj kripto berzi.

Kompanija je objavila u ponedeljak da će „BUSD auto-koverzija“ početi 29. septembra 2022. godine, da bi se „povećala likvidnost i efikasnost kapitala za korisnike.“

Binance uvodi konverziju za postojeće balanse korisnika, kao i za nove depozite u USDC, USDP i TUSD stabilnim kovanicama u odnosu 1:1. USDC je drugi najveći stabilni novčić prema ukupnoj ponudi, dok je USDC/USDT par doživio 11 najveći volumen na Binance berzi u protekla 24 sata.

„Sa prelaskom 29. septembra u 03:00 (UTC), korisnici će moći trgovati sa konsolidovanim balansom na Binance platformi, koji će odražavati njihov stvarnim balans za navedene stabilne kovanice nakon konverzije (BUSD, USDC, USDP i TUSD). Ovo neće uticati na mogućnost povlačenja tokena od strane korisnika, te će korisnici moći da povuku sa berze USDC, USDP i TUSD tokene u odnosu od 1:1 prema njihovom trenutnom balansu u BUSD-u,“ izjavili su iz kompanije.

Binance će takođe ukinuti parove za trgovanje sa navedenim kovanicama, kao i za vodeće kriptovalute kao što su Bitcoin i Ethereum. Parovi između stabilnih novčića se neće moći trgovati od 26. septembra, a parovi između stabilnih novčića i kriptovaluta se neće moći trgovati od 29. septembra 2022. godine.

„Svi postojeći trejdovi će biti automatski ukinuti nakon povlačenja ovih kovanica, te će korisnici moći da trguju kriptovalute u odnosu na BUSD,“ objavio je Binance. Ova promjena se odnosi i na druge usluge van Binance berze, uključujući zalaganje, plaćanja i poklon kartice.

Ovo znači da će Binance, najveća svjetska berza prema volumenu trgovanja, imati prioritet u korištenju vlastitog stabilnog novčića u odnosu na konkurentne kovanice. Ovo obavještenje bi moglo značiti da Binance proširuje tržište za BUSD.

Ostaje da se vidi kakav će biti dugoročni uticaj na navedene stabilne novčiće, iako je USDC široko rasprostranjen na centralizovanim berzama, kao i na DeFi platformama, koje bi mogle ograničiti uticaj na ovaj stabilni novčić. Binance ima drugi najveći par za trgovanje u stabilnim kovanicama, prema volumenu, između USDC tokena i USDT tokena sa 124,4 miliona dolara u volumenu trgovanja za protekli dan. Ova cifra predstavlja volumen i do 5,8 biliona dolara prema podacima stranice CoinGecko, u roku od 24 sata.

USDC ima i najeću on-chain aktivnost, prema podacima kompanije The Block. BUSD je treći najveći stabilni novčić prema ukupnoj ponudi tokena, sa oko 20,64 biliona dolara on-chain volumena za protekli mjesec u poređenju sa USDC tokenom koji ima 352 biliona dolara za isti vremenski period.

Na Binance berzi, treći par po volumenu je TUSD/USDT (TUSD – TrueUSD stabilni novčić), sa volumenom od 12,6 miliona dolara za 24 sata i ukupno 185 miliona dolara na mjesečnom nivou.

USDP/BUSD par je treći po veličini za Pax dolar, prema podacima stranice CoinGecko i bilježi oko 342 hiljade od 2,6 miliona, u protekla 24 sata.

BUSD je ostvario partnerstvo sa Paxos-om, kompnijom iza USDP stabilnog novčića, još u 2019. godini. Odjeljenje za finansijske usluge Nju Jorka ja objavilo odobrenje Paxos-u, za izdavanje BUSD stabilnog novčića na Ethereum blockchainu.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.