Binance.US ne može da pronađe partnersku banku u Sjedinjenim Državama

Filijala najveće svjetske kripto berze, Binance, u Sjedinjenim Državama ima problem sa pronalaženjem nove banke koja će biti partner za FIAT on-ramp i off-ramp transakcija za njene klijente u ovoj državi, navodi se u izvještaju Wall Stree Journal-a od 8. aprila.

Skoriji problemi sa Silvergate i Signature bankom su ostavili Binance.US bez bankarskih usluga i u zavisnosti od banaka posrednika, koje bi čuvale njihova sredstva, navodi WSJ izvještaj, citirajući „ljude bliske ovom problemu.“

Regulatorni pritisak na banke sa kripto klijentima je još jedan faktor koji doprinosi problemima kripto berzi. U martu, Komisija za trgovanje robnim fjučersima (CTFC) je tužila Binance Holdings i njenog izvršnog direktora, Changpeng „CZ“ Zhao-a, zbog navodnih prekršaja u trgovanju. Ova berza za kriptovalute je na meti CTFC istrage još od 2021. godine.

Binance.US treba banku da bi direktno mogla da čuva američke dolare svojih klijenata, ali skoriji pokušaji da se uspostavi direktni odnos sa bankom, kao što je Cross River Bank i Customers Bancorp, su bili neuspješni.

Korisnici usluga berze Binance.US su direktno pogođeni nedostatkom pristupa bankama. U skorijem obavještenju, ova kripro berza je izjavila da „prelazi na novog proužaoca bankarskih i platnih usluga tokom sledećih nekoliko sedmica,“ dodajući da će neke usluge za depozitovanje američkih dolara, tokom tog perioda, biti privremeno pogođene ovom tranzicijom.

Trenutno, Binance.US prebacuje sredstva korisnika preko kompanije za finansijsku tehnologiju, Prime Trust. Portparol za javnost kompanije Prime Trust je izjavio da se sva sredstva, primljena od klijenata, čuvaju kod partnerskih banaka.

„Radimo sa nekoliko banki i provajdera za plaćanje u Sjedinjenim Državama i nastavljamo da sklapamo nova partnerstva, dok u isto vrijeme nadograđujemo naše interne sisteme da bismo stvorili stabilniju FIAT platformu i da bismo ponudili dodatne usluge,“ izjavio je portparol za javnost Binance.US.

Binance.US radi u sličnom okruženju kakvo doživljavaju kripto kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se banke povlače kada je u pitanju prihvatanje klijenata iz kripto sektora. Nekoliko banaka, koje još uvijek rade sa kripto kompanijama, zahtjevaju sve više i više dokumenata i informacija o tome kako se nadgledaju transakcije klijenata.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.