Binance zabranjuje pristup korisnicima u Kanadi

Binance zabranjuje pristup korisnicima iz Ontaria, da li će pristup biti zabranjen i ostalim pokrajinama?

Nesporazum između kripto berze Binance i finansijskog regulatora Ontaria (Canada) je završen, sa zvaničnim pristankom ove berze da prestane sa radom u ovoj kanadskoj pokrajini.

Konflikt između Binance-a, vodeće svjetske kripto berze (po obimu trgovanja) i komisije za hartije od vrijednosti Ontaria, počeo je u junu 2021. godine, kada je ova berza objavila namjeru da se povuče iz ove pokrajine, pod regulatornim pritiskom na kripto berze zbog navodnog kršenja zakona o harijama od vrijednosti.

Berza je objavila da investitori iz Ontaria mogu nastaviti trgovanje na ovoj platformi, bez obzira na navodnu primjenu ograničenja.

Posebno, Binance-ovo uvjerenje prema komisiji za hartije od vrijednosti Ontaria, ukazuje da je berza „legalno primorana“ da poštuje odluke regulatora.

Binance berza popustila pod pritiskom

Iz Binance berze su pristali da ne otvaraju korisničke račune u Ontariu, da zaustave trgovanje na postojećim korisničkim nalozima u ovoj pokrajini i da se odreknu/plate takse za neke korisnike iz Ontaria.

Iako su njihove operacije porasle tokom Covid-19 pandemije, dok su maloprodajni i institucionalni investitori prigrlili kriptovalute, kompanija je naišla na kritike od strane regulatora širom svijeta.

Dodatno, ovaj kripto gigant je zadržavao informacije i imao nisku kontrolu nad procesima protiv pranja novca, objavio je Reuters.

„Komisija za hartije od vrijednosti Ontaria zadržava pravo da goni Binance za bilo koja prošla ili buduća kršenja Ontariovih zakona o harijama od vrijednosti, a koji nisu povezani sa okolnostima navedenim u ranijem postupku,“ objavili su juče iz ove komisije.

Ova kripto berza je poslala email korisnicima iz Ontaria, kasnije u mjesecu decembru 2021. godine, da ne moraju obrisati njihov korisnički nalog do kraja decembra 2021. godine, mijenjajući njihovo prijašnje obavještenje od mjeseca juna, kada su obavijestili korisnike da moraju povući svoja sredstva, zbog odlaska Binance kompanije iz ove pokrajine.

Ontario komisija za hartije od vrijednosti: Binance nije bio registrovan

Ova komisija je izjavila da Binance kripto berza nije bila registrovana u ovoj pokrajini. „Ovo ostaje slučaj,“ komisija je dodala u saopštenju.

Saopštenje sadrži da je „Binance prenio zaposlenima u ovoj komisiji, da neće biti novih transakcija koje uključuju korisnike iz Ontaria, poslije 31. decembra 2021. godine.“

Binance je opozvao ovu odluku, bez obavještavanja komisije za hartije od vrijednosti. „Ovo je netolerantno,“ saopštili su iz komisije.

U međuvremenu, prema veb stranici The Logic, Binance je nastavio sa radom u drugim kanadskim pokrajinama, uključujući Alberta pokrajinu, u kojoj je Binance krenuo sa radom početkom 2022. godine.

Prema izjavi predstavnika ove komisije, Alberta komisija za hartije od vrijednosti je primarni regulator kompanije Binance Canada.

Iz komisije su naglasili da će nastaviti da kooridinišu napore za proces registracije, kao i aplikacije za ovaj proces, u saradnji sa ostalim članovima kanadskih administratora za hartije od vrijednosti.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.