Bitcoin dostigao cijenu od 21,000 dolara zajedno sa 255 miliona dolara potrošenih na spot kupovinu

Prema podacima stranice CoinMarketCap, Bitcoin je danas dostigao cijenu od 21,047 dolara a tržišna kapitalizacija Bitcoina je porasla na skoro 403 biliona dolara. Ovo predstavlja skok cijene od 11,58% u protekla 24 časa.

Podaci takođe pokazuju da je 245 miliona dolara likvidirano u šort pozicijma u protekla 24 časa, dok je 255 miliona dolara potrošeno na Bitcoin na spot pozicijama.

Nije postojao bitan događaj koji je mogao imati ovako pozitivan uticaj na aktivnost investitora. Vjerovatno je nedostatak loših vijesti uticao na promjenu sentimenta od strane investitora ali i činjenica da velike krize, kao što je kolaps FTX berze, polako odlaze u zaborav.

Današnji skok cijene Bitcoina predstavlja nadolazeći rast od prije nekoliko dana. Izgleda da su ove sedmice pozitivna očekivanja i sentiment prije objavljivanja potrošačkog indeksa cijena (CPI) doveli do rasta cijene Bitcoina.

Okrugla cifra od 20,000 dolara takođe predstavlja psihološku granicu i zbog ovoga su investitori sada opritmističniji, jer je cijena Bitcoina prešla ovu granicu.

Obično je Bitcoin vođa kada je kripto tržište u pitanju i njegov rast je doveo do ukupnog rasta na kripto tržištu. Ukupna kapitalizacija kripto tržišta je porasla za cijelih 9,23% u protekla 24 časa i trenutno iznosi oko 945 biliona dolara.

Iako cijena Bitcoina nastavlja da raste, neki altovi su doživjeli jako mali rast u cijeni u poređenju sa Bitocinom. Cijena Ethereuma je porasla za 9,9% dok su cijene XRP-a, BNB-a i Polygona porasle za 6%.

Ostaje nam samo da vidimo da li će kripto tržište nastaviti da ide uzlaznom putanjom.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.