bit etc

Bitcoin vs Etherum – u čemu je razlika?

Ether (ETH), kriptovaluta mreže Ethereum, drugi je najpopularniji digitalni token nakon Bitcoina (BTC). Kako je Etherum druga najvažnija kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, poređenje ETH i BTC-a sasvim je očekivano.

Ether i Bitcoin su slični na mnogo načina: svaki je digitalna valuta kojom se trguje putem internetskih razmjena i pohranjuje u različite vrste novčanika kriptovaluta. Oba tokena su decentralizovana, što znači da ih ne izdaje niti reguliše centralna banka ili neko drugo tijelo. I ETH i BTC koriste  blockchain tehnologiju. Međutim, postoje i mnoge ključne razlike između dvije najpopularnije kriptovalute. U nastavku ćemo detaljnije pogledati sličnosti i razlike između Bitcoina i Etheruma.

Ključne razlike

Dok i Bitcoin i Ethereum mreže pokreću princip blockchaina i kriptografije, tehnički se razlikuju na mnogo načina. Na primjer, transakcije na mreži Ethereum mogu sadržavati izvršni kod, dok su podaci pričvršćeni na transakcije Bitcoin mreže samo za vođenje bilješki. Druge razlike uključuju vrijeme bloka (ETH transakcija se potvrđuje u sekundama u odnosu na minute za BTC) i algoritme na kojima se izvode (Ethereum koristi ethash, dok Bitcoin koristi SHA-256).

iako se Bitcoin najviše koristi kao sredstvo plaćanja (ali i ulaganja i to najviše zbog skakanja vrijednosti, a samim time i interesa ulagača), Ethereum je, osim što se koristi i za plaćanje i ulaganje i platforma za programiranje. To znači da na Ethereum platformi možete pisati kodove za aplikacije (to je još poznato pod nazivom ”pametni ugovori”).

BTC i ETH su digitalne valute, ali primarna svrha ETH nije da postane alternativni monetarni sistem, već da olakša i monetizuje rad pametnog ugovora Ethereum i platforme za decentralizovane aplikacije (dapp).

Ethereum je još jedan slučaj upotrebe blockchaina koji podržava Bitcoin mrežu i teorijski se ne bi trebao stvarno takmičiti sa Bitcoinom. Međutim, popularnost Etheruma gurnula ga je u konkurenciju sa svim kriptovalutama, posebno iz perspektive trgovaca. Veći dio svoje istorije od lansiranja 2015. godine, Etherum je bio blizu Bitcoina na listi najboljih kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji. S obzirom na to, važno je imati na umu da je Etherum ekosistem mnogo manji od Bitcoina: od 2020. tržišna kapitalizacija ETH bila je nešto ispod 16 milijardi dolara, dok je BTC gotovo veća od 147 milijardi dolara.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.