Bitcoin vs Litecoin

Bitcoin vs Litecoin – u čemu je razlika?

Od osnivanja Bitcoina 2009. godine, stotine drugih kriptovaluta ušlo je na tržište. Iako se pokazalo da se nove kriptovalute sve teže ističu s obzirom na konkurenciju, Litecoin (LTC) je jedna od kriptovaluta koja je uspjela nadvladati konkurenciju. LTC trenutno zaostaje za Bitcoinom kao šesta najveća digitalna valuta po tržišnoj kapitalizaciji.

Litecoin je također peer-to-peer cryptocurrency i open source softverski projekat te je direktno je inspirisan Bitcoinom. Kao i Bitcoin, Litecoin takođe nema regulatorno tijelo. Litecoin je imao za cilj poboljšati Bitcoin formulu i zapravo je krišom posmatran kao alternativa Bitcoina.

Ipak, postoje neke razlike između njih. Bitcoin je poznatiji od Litecoina i ima veću tržišnu kapitalizaciju. Međutim, postoji više Litecoina dostupnih na tržištu od Bitcoina. Bitcoin će zaustaviti proizvodnju nakon što dostigne 21 milion bitcoina, dok će Litecoin zaustaviti proizvodnju nakon što dostigne 84 miliona Litecoina.

U teoriji ovo zvuči kao značajna prednost za Litecoin, ali njegovi efekti u stvarnom svijetu mogu se na kraju pokazati zanemarivi. To je zato što su i Bitcoin i Litecoin djeljivi na gotovo beskonačno male iznose. Zapravo, minimalna količina prenosivih bitcoina je stomilioniti dio Bitcoina (0,00000001 bitcoina) koji je kolokvijalno poznat kao jedan „satoshi“.

Tako korisnici bilo koje valute ne bi trebali imati poteškoća pri kupovini robe ili usluga po niskim cijenama, bez obzira na to koliko visoka može postati opšta cijena nepodijeljenog pojedinačnog Bitcoina ili Litecoina.

Brzina transakcije

Litecoin je osnovan s ciljem davanja prioriteta brzini transakcija, što se pokazalo kao velika prednost. Prema podacima s Blockchain.com, prosječno vrijeme potvrde transakcije Bitcoin mreže (vrijeme potrebno za provjeru bloka i dodavanje u blockchain) trenutno je nešto manje od devet minuta po transakciji, iako se to može znatno razlikovati kada je promet veliki. Ekvivalentna brojka za Litecoin je otprilike 2,5 minute.

U principu, ova razlika u vremenu potvrde mogla bi učiniti Litecoin privlačnijim za trgovce. Na primjer, trgovac koji prodaje proizvod u zamjenu za Bitcoin morao bi čekati gotovo četiri puta duže da potvrdi plaćanje, kao da se taj isti proizvod prodaje u zamjenu za Litecoin.

Algoritmi

Daleko najosnovnija razlika između Bitcoina i Litecoina su različiti kriptografski algoritmi koje koriste. Bitcoin koristi dugogodišnji SHA-256 algoritam, dok Litecoin koristi relativno novi algoritam poznat kao Scrypt.

SHA-256 se generalno smatra složenijim algoritmom od Scrypta, dok istovremeno dopušta veći stepen paralelne obrade. S tim u vezi, rudari Bitcoina posljednjih su godina koristili sve sofisticiranije metode za što efikasnije rudarenje bitcoinima. Najčešća metoda za rudarenje Bitcoina sastoji se od upotrebe integrisanih krugova specifičnih za aplikacije (ASIC). To su hardverski sistemi koji se, za razliku od jednostavnih CPU-a i GPU-a, mogu prilagoditi rudarstvu Bitcoina.

Za razliku od toga, Scrypt je dizajniran da bude manje podložan vrstama prilagođenih hardverskih rešenja koja se koriste u rudarstvu zasnovanom na ASIC-u. To je navelo mnoge da kriptovalute zasnovane na Scrypt-u, poput Litecoina, smatraju pristupačnijim korisnicima koji takođe žele učestvovati u mreži kao rudari. Iako su neke kompanije predstavile Scrypt ASIC -ove na tržištu, Litecoinova vizija lakše dostupnog rudarstva i dalje je stvarnost, budući da se dobar dio rudarstva Litecoin -a i dalje odvija putem rudarskih CPU -a ili GPU -a.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.