bitcoin vs ripple

Bitcoin vs Ripple – u čemu je razlika?

Kao najpoznatija kriptovaluta, Bitcoin je lider u tržišnoj kapitalizaciji i sveukupnoj privlačnosti ulagača. Ipak, postoji nekoliko drugih opcija za one koji su zainteresovani za eksperimentisanje sa kriptovalutama koje nude drugačiji pristup konceptu digitalnih valuta. Ripple XRP je jedan od njih. U julu 2021. godine ova kriptovaluta je zauzela šesto mjesto po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji.

Pogledajmo detaljnije ono što razlikuje XRP od Bitcoina i ostalih važnijih kritpovaluta.

Obe valute imaju različite metode za provjeru valjanosti transakcija

Umjesto da koristi koncept blockchain rudarstva, mreža Ripple koristi jedinstveni mehanizam distribuisanog konsenzusa za provjeru valjanosti transakcija u kojima čvorovi koji učestvuju provjeravaju autentičnost transakcije. To omogućuje gotovo trenutne potvrde bez središnjeg tijela.

Rezultat je da XRP ostaje decentralizovan te je brži i pouzdaniji od mnogih svojih konkurenata. To takođe znači da XRP sistem troši zanemarive količine energije u odnosu na Bitcoin.

XRP je jeftiniji i brži od Bitcoina

Zbog komplikovane i intenzivne prirode rudarenja koja se koristi, potvrde Bitcoin transakcija mogu potrajati duže vremena i povezane su s visokim transakcijskim troškovima. XRP transakcije potvrđuju se u roku od nekoliko sekundi i uglavnom se događaju uz vrlo niske troškove.

Slično naknadi za obradu Bitcoin transakcija i XRP transakcije se plaćaju. Svaki put kada se transakcija izvrši na mreži Ripple, korisniku (pojedincu ili organizaciji) se naplaćuje mala količina XRP -a.

XRP ima više kovanica na tržištu

Oko 1 milijarda XRP-a bilo je unaprijed izrudareno pri lansiranju, a njegovi glavni ulagači postupno su ih pustili na tržište. Suprotno tome, ponuda Bitcoina ograničena je na 21 milion.

XRP i Bitcoin imaju različite mehanizme cirkulacije

Bitcoini se puštaju i dodaju u mrežu kad ih rudari pronađu. Ne pridržavaju se rasporeda izdavanja, a njihovo snabdijevanje zavisi uglavnom od brzine mreže i težine algoritma koji se koristi za rudarenje.

Pametni ugovor kontroliše izdavanje XRP -a. Ripple planira izdati najviše 1 milijardu XRP tokena mjesečno prema uređenom pametnom ugovoru, a trenutni tiraž je preko 50 milijardi.

Svaki neiskorišteni dio XRP -a u određenom mjesecu vraća se na escrow račun. Ovaj mehanizam onemogućava zloupotrebu zbog prekomjerne ponude XRP kriptokoina, a proći će mnogo vremena prije nego što će svi kripto tokeni budu slobodni.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.