satoshi code

Bitcoiner tvrdi da je pronašao ‘davno izgubljen Satoshi Bitcoin kod’ s ličnim zapisima

Prema riječima Jima Blaska, on je bio u mogućnosti da otkrije sirove podatke i datoteke iz Bitcoin v0.1, uključujući zapise od Satoshija Nakamota koristeći “mali pretraživač hakovanja”.

Jim Blasko, kripto entuzijasta, tvrdio je da je iskopao “zvaničnu najstariju poznatu otpremljenu kopiju Satoshijevog Bitcoin koda”, prvobitno postavljenu u avgustu 2009.

U objavi od 7. oktobra na Facebooku, Blasko je rekao da je pronašao kod koji datira prije prvih dana kada je Satoshi izašao u javnost sa Bitcoin-om tako što je koristio hakovanje pretraživača na platformi za razvoj softvera otvorenog koda SourceForge, gdje je kriptovaluta registrovana u novembru 2008. Uključio je tvrdnje da je kreatoru BTC-a bilo potrebno šest mjeseci da otkopa milion kovanica „jer 20.000ti blok neće doći do 22. jula 2009., a drugi poput Hala [Finneyja]“ su takođe rudarili.

“Mislilo se da je ovo određeno otpremanje izgubljeno najmanje 10 godina, ali nakon istraživanja nekih starih novčića koje sam napravio, otišao sam na [SourceForge] i uz malo hakovanja pretraživača pronašao izgubljene sirove podatke Bitcoin v0.1 i dosijea”, rekao je Blaško. “Od 2012. smatralo se da su sirovi kod i fajlovi nestali jer su iz nekog razloga izvučeni iz pretraživača [SourceForge] Malo sam kopao i uspio sam pronaći originalni kod.” – izjavio je Blasko.

Prema dva linka SourceForge koje je dao Blasko, Satoshijeve lične bilješke uključivale su napomene o tome zašto je Bitcoin koristio base-58 “umjesto standardnog base-64 kodiranja” i pitao se šta učiniti u vezi s greškama u budućnosti:

satoshi code 1

Prvi Bitcoin blok – Genesis Block – iskopan je 3. januara 2009., nakon što je Satoshi objavio bijelu knjigu o kriptovaluti 2008. Satoshijev identitet je i dalje izvor spekulacija među mnogima u prostoru, a pseudonimni kreator se pamti sa statue, papira, memova i NFT-a.

Kripto.ba nije mogao provjeriti autentičnost Blaskovih tvrdnji u vrijeme objavljivanja teksta. Ova priča će se ažurirati.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.