bull vs bear

Bitka između kripto bikova i medvjeda pokazuje nadu u budućnost

 Bitcoin se trgovao ispod svoje osnove troškova rudarenja u junu, DeFi je doživio pad TVL-a od 33%, a sedmične BTC opcije sredinom mjeseca dostigle su najviši rekord u istoriji.

Blockchain prostor vidi neke oblasti snage uprkos uočenom padu na tržištu. Stope finansiranja trajnih fjučersa za Bitcoin (BTC) i Ether (ETH) su se vratile na pozitivne na glavnim berzama, što pokazuje bikovsko raspoloženje među trgovcima derivatima. Osim toga, Bitcoin je počeo da se trguje ispod svoje cijene, što je označilo prethodna područja tržišnog dna. Nasuprot tome, u junu je decentralizovano finansiranje (DeFi) doživjelo smanjenje ukupne zaključane vrijednosti od 33%, a kripto dionice pružaju -42,7% prosječnog mjesečnog doprinosa.

U toku je borba između bikova i medvjeda u različitim područjima tržišta. Kako bi pomogao trgovcima kriptovalutama da manevrišu kroz bojno polje, Cointelegraph Research je nedavno pokrenuo svoj mjesečni “Investor Insights Report”. U izvještaju, istraživački tim analizira najvažnije događaje na tržištu u proteklom mjesecu i najkritičnije podatke u različitim sektorima industrije. Istraživači pružaju stručne analize i uvide koji mogu biti od koristi ozbiljnim učesnicima na blockchain tržištu.

Derivati ​​mogu biti ključni indikator promjene osjećanja

Do juna, na tržištu je postojao snažan medvjeđi sentiment. Jedan od pokazatelja medvjeđeg i bikovskog raspoloženja je nestabilnost tržišta. Što je veći raspon nagiba, to je promjenjiviji, dok uži rasponi sugerišu manju volatilnost — što implicira više povjerenja u tržište. Dana 18. juna, bitcoin opcije 25-delta skew dostigao je vrhunac od 36%, što je najveći rekord ikada. Od tada se vratio neki optimizam, pa je krivulja smanjena na 17%. Ovo signalizira snažno uvjerenje da će se kripto tržište oporaviti u narednih nekoliko mjeseci.

bull vs bear 1

Premije na duge pozive na Bitcoin i Ether ukazuju na to da su trgovci optimistični u pogledu kraja godine. Međutim, problemi solventnosti i rizik od zaraze i dalje su prisutni na tržištu i u glavama investitora i regulatora.

Na bočnim tržištima, trgovci mogu koristiti davljenje da generišu prinose ako Bitcoin ostane ograničen rasponom. Strangles uključuje put (opcija za prodaju) i call (opcija za kupovinu) po različitim štrajkačkim cijenama. Ideja davljenja je kao što I samo ime implicira: postavljanje put (opcija za prodaju) i call (opcija za kupovinu) ispod i iznad trenutne spot cijene. Na primjer, ako je Bitcoin na 20.000 dolara, prvo prodajte (put) po cijeni od 15.000 dolara na donjoj strani i call na 30.000 dolara na gore. Ako isteku nakon mjesec dana, premije rezultiraju dobicima umanjenim za transakcijske naknade.

Trenutno, iskrivljenost opcija ima strm nagib, sa impliciranom razlikom volatilnosti do 10% između cijena od 17.000 do 24.000 dolara na Deribitu i Chicago Mercantile Exchange. Ovo ukazuje na dobru postavku za preokret rizika koji uključuje kratki put od $17,000 i dugi call od $24,000.

Da li bikovsko raspoloženje počinje da gura medvjede nazad?

Neto nerealizovani gubitak bitcoina dostigao je trogodišnji minimum, ističući da je njegova trenutna tržišna vrednost skoro 17% niža od vrijednosti njegove ukupne cijene. Istorijski gledano, globalno dno se formiralo kada su gubici dostigli preko 25%. Opadajući pokretni prosjeci i indeks relativne snage u zoni preprodaje ukazuju na to da medvjedi imaju kontrolu.

Međutim, po prvi put od marta 2020. godine, Bitcoin se trgovao ispod svoje osnove troškova rudarenja, nivoa koji je istorijski obilježio globalne kapitulacije i dna cijene Bitcoina. Pokazatelj neto nerealizovane dobiti/gubitka je dokaz da bikovi potencijalno prestižu medvjede.

bull vs bear 2

 

Od derivata do NFT sektora

Izvještaj Investor Insights pokriva razne druge teme kao što su sigurnosni tokeni, DeFi, blockchain igrica, rudarenje kriptovaluta, dionice povezane s blockchainom, regulativa i ulaganja rizičnog kapitala. Stručnjaci za predmetnu temu ostaju u toku sa svim najnovijim vijestima i trendovima kako bi se probili kroz korov i pružili suštinski uvid u blockchain industriju.

Svaki dio izvještaja pokriva važne elemente koji utiču na temu. Stručnjaci iz oblasti pokrivaju najvažnija dešavanja koja će imati značajan uticaj, a informacije su predstavljene u probavljivom formatu koji ozbiljni učesnici na kripto tržištu mogu koristiti da dobiju pregled, istaknute detalje i prognozu onoga što se može dogoditi na horizontu. Njihov newsletter je sada dostupan za pretplatu i sadrži kompletne grafikone i detaljne analize.