Bitmain smanjuje cijene rigova za rudarenje zbog bear marketa i cijene energenata

Bitmain je u utorak objavio da smanjuje cijenu jednog od najnovijih modela za rudarenje, S19 Pro, na 19 dolara po terahash-u (TH), što predstavlja cijenu nižu za 41% u odnosu na onu koja je prikazana na njihovoj internet stranici.

Terahash je jedinica mjere računarske snage na Bitcoin mreži. Mašine ze rudarenje kriptovaluta se razlikuju u terahash-u da bi se mogla vidjeti razlika između modela.

Cijena Bitcoina u 2022. godini je pala za preko 65,5%, prema podacima stranice TradingView, dok Bitcoin rudari sada imaju najniži prihod od novembra 2020. godine i prema podacima Arcane Research izvještaja zarada rudara iznosi 17,9 miliona dolara dnevno.

Kako države nastavljaju da uvode sankcije prema Rusiji zbog rata sa Ukrajinom, tako Rusija smanjuje izvoz energenata a ovo dovodi do dizanja cijene energenata na globalnom nivou i to predstavlja udar na rudare kriptovaluta jer se i oni oslanjaju na struju.

Indeks cijene za najbolje modele mašina za rudarenje Bitcoin je takođe pao za 67%, smanjujući se sa 101 USD/TH na početku 2020. godine na 32,71 USD/TH 21.09.2022.

Uprkos svemu, početkom septembra hashrate na Bitcoin mreži je dostigao najviši nivo ikada, što znači da je konkurencija među Bitcoin rudarima ogromna.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.