bjelorusija

Bjelorusija zaplijenila milione dolara u kripto valutama

Vlasti u Bjelorusiji su usavršile zapljenu kriptovaluta, otkrio je šef Istražnog komiteta zemlje u nedavnom intervjuu. Visoki zvaničnik za provođenje zakona tvrdi da je država već zaplijenila kripto imovinu vrijednu milione dolara.

Kompanije navodno pomažu vladi Bjelorusije u zapljeni kripto valute

Bjelorusija je morala da se suoči s izazovom kako zaplijeniti kriptovalute kada su one prvi put korištene u trgovini drogom, a kasnije i u ekonomskim kriminalima, rekao je Dmitrij Gora, koji je na čelu Nacionalnog istražnog komiteta. Dodao je da su agencije za provođenje zakona morale pronaći način da konfiskuju takvu digitalnu imovinu i da su već zaplijenile kriptovalute vrijedne stotine miliona bjeloruskih rubalja (miliona američkih dolara).

bjelorusija 1

Bivša sovjetska republika, bliski saveznik Rusije, legalizovala je razne kripto aktivnosti predsjedničkim dekretom koji je stupio na snagu u maju 2018. Dokument je uveo poreske olakšice i druge olakšice za kripto biznise koji posluju kao rezidenti Parka visoke tehnologije (HTP) u Minsku u okviru napora za razvoj digitalne ekonomije zemlje.

U martu 2021., predsjednik Aleksandar Lukašenko je nagovijestio moguće pooštravanje kripto propisa u zemlji, pozivajući se na primjer Kine. Međutim, zvaničnici HTP-a su kasnije insistirali na tome da bjeloruske vlasti nemaju namjeru usvojiti stroža pravila za ovu industriju. Štaviše, ministarstvo finansija predložilo je amandmane kako bi se investicionim fondovima omogućilo sticanje digitalne imovine.

Ministarstvo pravde je u aprilu ove godine usvojilo zakonsku proceduru kojom je dozvoljeno oduzimanje kripto sredstava u okviru izvršnog postupka. Njime se implementira još jedan ukaz Lukašenka iz februara koji je naredio uspostavljanje posebnog registra za kripto novčanike koji se koriste u nedozvoljene svrhe.

Izvršni organ za sprovođenje zakona je istakao da su u proces uključene i vladine agencije i komercijalne organizacije. Zbog toga se na računima Istražnog komiteta nalaze iznosi koji su već u vidu fiat valuta, naveo je Gora.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.