Block i Blockstream u partnerstvu sa kompanijom Tesla pokreću solarnu elektranu za rudarenje Bitcoina u Teksasu

Block i Blockstream, kompanija koja pravi Bitcoin infrastrukturu, ulaze u partnerstvo sa kompanijom Tesla da naprave elektranu solarnih panela za raudarenje Bitcoina. Teslini solarni paneli u PV nizu od 3,8 megavata, kao i njegov satni 12 megavatni Megasklop će pokretati ovo postrojenje, a konstrukcija ovog projekta je već počela.

„Jako smo uzbuđeni zbog početka konstrukcije ovog postrojenja, korištenjem Tesla solarnih i Mega sklopova,“ izjavio je Adam Black, izvršni direktor i saosnivač kompanije Blockstream, u saopštenju za štampu. „Ovo je korak naprijed u dokazivanju naše teze da se rudarenje Bitcoina može napraviti pomoću mrežne strukture, sa nultom emisijom, te stvoriti ekonomski rast za budućnost.“

Cilj je da se ovo postrojenje završi „krajem ove godine.“ Kada bude pušteno u rad, postojaće javno dostupna kontrolna ploča koja će pokazivati „podatke mreže, kao i njene performanse, u stvarnom vremenu, uključujući izlaznu snagu i količinu iskopanog Bitcoina.“ Plan je da kontrolna ploča bude dostupna „24/7 putem bilo kog internet pretraživača, obezbjeđujući industriji stvarnu i u realnom vremenu, studiju slučaja Bitcoin rudnika sa nultom emislijom.“

„Ljudi vole da raspravljaju o različitim faktorima koji imaju veze sa rudarenjem Bitcoina. Shvatili smo, samo nam pustite da to i dokažemo. Postojanje kontrolne ploče će omogućiti ljudima da učestvuju u ovome, možda ove informacije mogu pomoći i drugima da učestvuju.

Blockstream i Block (ranije Square) prvi put su obajvili u junu, prošle godine, da planiraju da izgrade ovo postrojenje.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.