BlockFi je sledeća kripto domina koja će pasti – kompanija podnijela zahtjev za zaštitu od bankrota

Kompanija koja se bavi pozajmljivanjem kripto sredstava, BlockFi, podnijela je zahtjev za bankrot.

BlockFi je najskorija kripto domina koja će pasti zbog krize sa likvidnošću i urušavanja FTX-a, berze koja je bila jedna od vodećih na svijetu. FTX je sada pod nekoliko istraga od strane američkih vlasti, zbog pogrešnog upravljanja korisničkim depozitima i slanja novca svom hedž fondu Alameda Research da bi taj isti fond zirikovao taj novac u korist FTX-a. Alameda Research i FTX su objavili bankrot ovog mjeseca.

„Sa urušavanjem FTX-a, tim za menadžment u kompaniji BlockFi je zajedno sa upravnim odborom odmah krenuo u zaštitu klijenata i kompanije,“ objavio je finansijski savjetnik kompanije BlockFi, Mark Renzi, dodajući da je kompanija BlockFi podnijela zahtjev protiv zaštite od bankrota 28. novembra 2022. godine u Nju Džersiju. Iako BlockFi duguje novac kompaniji FTX, ovo „vraćanje novca će biti odgođeno“ zbog FTX-ovog banrkota, dodao je Renzi.

Većina povjerilaca kompanije FTX su neimenovani klijenti ali se takođe navodi da FTX duguje 30 miliona dolara prema SEC-u. U februaru 2022. godine, SEC je optužio BlockFi da nije registrovao maloprodajne ponude svojih pozajmica, navodeći da su korisnički računi sa visokim godišnjim stopama zarade kršili federalne zakone o hartijama od vrijednosti. Kompanija BlockFi je pristala da izvrši ovu registraciju kod SEC-a.

FTX ne spašava kripto svijet

Skoro šest mjeseci se FTX ponašao kao spasilac kripto industrije koji se borio sa kripto zimom, povećanjem kamatnih stopa i smanjenim performansama na tradicionalnoj berzi. Kompanija FTX je obećala da će kupiti kripto kompanije koje propadaju, uključujući BlockFi kompaniju kojoj je FTX prije samo dva mjeseca odobrio 400 miliona dolara revolving kredita.

Nakon kolapsa kompanije FTX koji se dogodio početkom novembra, kompanija BlockFi je objavila da traži novog kupca i da će se, ukoliko ne pronađu kupca, okrenuti otpuštanju radne snage i bankrotu. Ova kompanije je zaustavila povlačenje sredstava od strane svojih korisnika 11. novembra 2022. godine, na isti dan kada je FTX predao zahtjev za zaštitu od bankrota.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.