BlockFi nije direktna prijetanja uprkos sredstvima koje ima u Silicon Valley Bank

Prema advokatu koji zastupa kompaniju za pozajmljivanje kripto sredstava koja je u postupku bankrota, BlockFi Inc., kompanija je u stabilnoj finansijskoj poziciji sa obilnom količinom keša, uprkos 200 miliona dolara koje trenutno ima u Silicon Valley Bank.

Tokom saslušanja o bankrotu u ponedjeljak, Christine Okike iz kompanije Kirkladnd & Ellis tvrdi da BlockFi ne pretstavlja opasnosst i da ima dovoljno sredstava da nastavi sa normalnim radom, uključujuće isplate uposlenicima i prodavačima.

„BlockFi je u redu … Imamo pristup novcu i možemo normalno da radimo, uključujuće isplate uposlenicima i prodavačima.“

Okike je takođe naglasila da BlockFi očekuje da dobije pristup značajnoj količini novca iz Silicon Valley Bank, u toku dana. Većina izloženosti BlockFi sredstava kod Silicon Valley Bank je kroz zajednička sredstva trećih lica, za koja Okike tvrdi da nemaju direktan uticaj na rad ove kompanije. Slučaj bankrota je identifikovan kao BlockFi Inc., 22-19361 i na saslušanju je pred Sudom za bankrote Nju Džersija u Trentonu.

Desetog marta, finansijski regulator Kalifornije je zatvorio Silicon Valley Bank, veliku finansijsku instituciju koja podržava kompanije sa rizičnim kapitalom. Ovo zatvaranje je prvi slučaj kompanije koja je osigurana kod Federalne korporacije za osiguranje depozitovanih sredstava u 2023. godini.

Jedanaestog marta, podnošenje zahtjeva za zaštitu od bankrota je otkrilo da trenutno nefunkcionalna kompanija za pozajmljivanje kripto sredstava, BlockFi, ima 227 miliona dolara neosiguranih sredstava dodijeljenih zajedničkom tržišnom fondu.

Globalni bankarski gigant HSBC je objavio kupovinu Silicon Valley Bank UK (SVB UK), koja je filijala Silicon Valley Bank, za samo jednu britansku funtu (1,2 dolara). Prema HSBC, od 10. marta 2023. godine, SVB UK je izdala kredite u vrijednosti od 5,5 biliona funti, dok je vrijednost depozita oko 6,7 biliona funti.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve

garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija