BlockFi potvrdio neovlašten pristup podacima klijenata na Hubspotu

Kao dobavljač usluga treće strane za BlockFi, Hubspot je čuvao podatke korisnika kao što su imena, email adrese i brojevi telefona, koji su se koristili za phishing napade.

Kripto finansijska kompanija iz Nju Džerzija, BlockFi, potvrdila je da se radi o povredi podataka preko jednog od njenih dobavljača treće strane, Hubspota. Proaktivno upozorenje od strane kompanije BlockFi, o ovom problemu, ima za cilj da utvrdi namjere prevaranata u ponovnom korištenju podataka korisnika ove kompanije, za prevarantske aktivnosti.

Prema saopštenju, hakeri su omogućili pristup podacima klijenata kompanije BlockFi u petak, 18. marta 2022. godine, koji su se čuvali na Hubspot-u, platformi za odnose sa klijentima.

„Hubspot je potvrdio da je neovlašteni softver, treće strane, imao pristup određenim podacima klijenata kompanije BlockFi, koji su bili čuvani na Hubspot platformi.“

Kao dobavljač treće strane za BlockFi, Hubspot je čuvao podatke kao što su imena, email adrese i brojevi telefona. Kroz istoriju, prevaranti bi koristili ove podatke da sprovode phishing napade i dobijaju pristup korisničkim računima kroz upotrebu šifre, koju bi dobijali od korisnika.

U vrijeme pisanja ovog teksta, BlockFi radi na podršci istrage koju sprovodi Hubspot, da bi se dobio jasan i ukupan uticaj na ovaj problem sa podacima. Dok tačni detalji o povredi podataka još treba da budu tačno utvrđeni i otkriveni, BlocFi uvjerava svoje korisnike naglašavanjem da lični podaci kao što su šifre, dokumenti izdati od strane državnih organa i brojevi socijalnog osiguranja, nisu nikada bili sačuvani na Hubspotu.

Dodatno, BlockFi je takođe potvrdio da njihovom internom sistemu i sredstvima korisnika, nije bilo pristupljeno i da ova povreda podataka ostaje ograničena na dobavljača treće strane, Hubspot.

Kompanija dalje preporučuje četiri metoda, koja pomažu korisnicima u zaštiti njihovog internet prisustva od potencijalnih prevaranata, a to su: jaka šifra, dvofaktorski autentifikatori (2FA), dozvoljavanje pristupa samo pouzdanim aplikacijama, kao i veliku budnost protiv prevaranata.

U poslednjoj poruci, BlockFi je potvrdio da je vrijeme od ključnog značaja i da ubrzavaju njihove istražioce u identifikovanju obima povrede podataka.

„Dodatne informacije će biti proslijeđene putem maila, svim klijentima na koje je uticala ova povreda podataka, tokom sledećih nekoliko dana.“

Savjetuju investitore da budu pažljivi u bilo kakvoj komunikaciji sa kompanijom, posebno onoj koja zahtijeva urgentnost u davanju/promjeni ličnih podataka koji uključuju šifre i adrese novčanika.

U petak, 18. marta 2022. godine, skoro lansiran NFT projekat Rare Bears, je bio napadnut od strane hakera, rezultujući krađom od skoro 800 hiljada dolara u NFT-ovima.

Prema izvještaju Cointelegrapha, napad je izvršio haker koji je objavio phishing link na Discord serveru ovog projekta, te ukrao 197 NFT-ova.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.