BNB chain postavio budući plan koji se fokusira na decentralizaciju i interoperabilnost

Da se obratimo kritikama za decentralizaciju na Binance Smart Chain-u (BNB), Binance je u februaru objavio spajanje BSC i BNB Beacon Chain-a (prethodno poznatog kao Binance Chain), da bi stvorili Build N’ Build (BNB) Chain, koji je označen kao više decentralizovan i sa većom mogućnošću skaliranja.

BNB chain je objavio svoju tehničku mapu u utorak, koja se odnosi na razvoj u cross-chain interoperabilnosti, decentralizaciji, upravljanju, mehanizmima i još mnogo toga.

Decentralizacija i aplikacije otvorenog koda

Prema zvaničnoj tviter objavi, mjesečni broj korisnika na BNB chainu je dostigao 2 miliona, što je duplo više u poređenju sa Ethereumom. Objava naglašava da će se nadolazeća nadogradnja fokusirati na stvaranje layer-one blockchaina koji je decetnralizovaniji i donosi aplikacije otvorenog koda na njegov Beacon Chain, te skoro udvostručuje broj validatora preko BEP-131 proposal-a.

Tim vjeruje da će na ovaj način ponuditi veći stepen transparentnosti i sigurnosti svojim korisnicima.

Poznati po tome što dozvoljavaju svojim korisnicima da stvaraju svoje platforme preko BNB Aplication Sidechaina (BAS), BNB chain će ubaciti ZkRollups na BAS, da bi zvanično prešli na zkBAS sistem. Navodi se da bi promjena mogla poboljšati balans između sigurnosti i performansi, kao i da će povećati broj transakcija.

BAS i specifična rješenja za zkBAS, za stvaranje infrastrukture posvećene aplikacijama, će se riješiti zabrinutost oko računarske moći i čuvanja podataka.

Izvršni direktor kompanije Binance, Changpeng Zhao, rekao je da će nadogradnja postaviti BNB chain kao blockchain budućnosti, jer će postati jako decentralizovan proizvod koji će biti kontrolisan od strane njegove zajednice:

„Blockhain može uraditi mnogo stvari. Prve aplikacije se fokusiraju na DeFi ali ja mislim da je BNB chain mnogo veći nego Binance.com. Zajednica će odlučivati o budućnosti. Mislim da će ljudi u budućnosti koristiti blockchain a da to i ne zanju, nebitno da li je to novac, bankarstvo ili nešto drugo.“

BNB chain ostaje dominantan

Prema podacima platforme za analizu blockchaina Nansen, u izvještaj o vodećim blockchain mrežama za prvi kvartal ove godine navode da je BNB chain, uprkos ogromnom padu on-chain aktivnosti početkom 2002. godine, nastavio da drži svoju poziciju kao vođa u ovoj industriji i kao najaktivniji blockchain među layer-one blockchainima.

U izvještaju se takođe navodi da mijenjanje imena iz Binance Smart Chain (BSC) u BNB network, ukazuje na namjeru da se ovaj chain proširi van svoje kripto berze Binance.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.