Borba Bitcoina ispod 40 hiljada dolara dok je cijelo tržište u ekstremnom strahu

Nakon pada ispod 40 hiljada dolara, Bitcoin nije uspio da povrati ovaj nivo cijene ni nakon nekoliko pokušaja. Danas je ostatak tržišta takođe miran a ETH je ispod 3 hiljade dolara.

Bitcoin stagnira ispod 40 hiljada dolara

Nakon pada u ponedeljak, Bitcoin je prešao u ofanzivu i dodao nekoliko hiljada dolara za svega nekoliko dana. Kao rezultat ovoga, probio je januarski all thime high od 42 hiljade dolara i cijena je nastavila da raste.

Ovaj kumulativni rast u cijeni, prema nivou od 43 hiljade dolara, je postao desetodnevni maksimum. Međutim, ovdje su medvjedi preuzeli podijum i nisu dozvolili dalji rast cijene. Zatim je cijena Bitcoina počela da opada.

U suštini, pad cijene je bio prilično iznenadan, i Bitcoin se brzo našao u zoni ispod 40 hiljada dolara. Cijena je pala na skoro 39 hiljada dolara.

Bitcoin je pokušao da povrati nivo od 40 hiljada dolara, ali je tu i zaustavljen. Na ovoj cijeni se i sada nalazi, dok njegova tržišna kapitalizacija stoji na 750 biliona dolara.

Ova nagla dešavanja su dovela do promjene ukupnog tržišnog osjećaja. Popularni index straha i pohlepe (fear and greed index) sada je na teritoriji ekstremnog straha.

Altcoini se smirili

Altcoini su protekle sedmice imali pojačanu volatilnost, dok je većina oslikavala kretanje Bitcoina. Ethereum je od desetodnevnog ATH spao na cijenu ispod 3 hiljade dolara, za samo nekoliko dana. I sada se trguje po cijeni ispod 3 hiljade dolara.

Binance Coin, Solana, Polkadot i Shiba Inu su blago u zelenoj zoni, dok su Ripple, Terra, Cardano, Avalanche i Dogecoin pretrpili veće padove.

Altovi sa srednjom kapitalizacijom su prilično mirni, dok je ukupna tržišna kapitalizacija ostala na istom nivou kao i juče, oko 1,850 triliona dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.