Brazilci u maju potrošili skoro bilion dolara na kriptovalute, Digital Real pilot projekat počinje u 2023.

Brazilci su potrošili više dolara nego ikada kupujući kriptovalute ove godine, a u maju su prevazišli prošli rekord sa ukupno 912 miliona dolara potrošenih na razne kriptovalute.

Prema medijskom portalu, Portal de Bitcoin, ovaj podatak je objavila centralna banka, koja tek treba da objavi cifre za mjesec jun, jul i avgust.

Prema podacima centralne banke, potrošnja za mjesec maj 2022. godine prevazilazi prethodni rekord koji je postavljen u maju 2021. godine, kada su brazilci potrošili 756 miliona dolara na kriptovalute.

Centralna banka prati kupovinu kriptovaluta i objavljuje ih u mjesečnom izvještaju pod nazivom „Balans komercijalnih sredstava.“

Interesantno je da centralna banka kategoriše kupovinu kriptovaluta kao „uvezena sredstva,“ dok „lokalnu proizvodnju“ tokena koji se dobijaju rudarenjem smatra „statističi irelevantnim.“

Digital Real je u fazi testiranja

U međuvremenu, magazin Globo je objavio da će digitalna valuta centralne banke u Brazilu, pod nazivom Digital Real, biti spremna za testiranje u stvarnom vremenu „do početka drugog kvartala 2023. godine.“

Testiranje se već vrši iza zatvorenih vrata, zajedno sa kripto, blockchain i bankarskim kompanijama.

Predsjednik banke, Roberto Campos Neto, već je nagovjestio da će se ovi testovi nastaviti do januara 2023. godine. Nakon januara, testiranje će prestati i banka će izvršiti proof-of-concept provjere prije pokretanja testiranja u stvarnom okruženju.

Banka je izjavila za Globo da će stvarna faza testiranja ovog pilot projekta početi 2023. godine i da će trajati do početka sledeće godine. Banka je dodala da će samo nekoliko učesnika imati pristup valuti Digital Real i da će se napraviti „određena količina“ ovih novčića.

Iz banke kažu da će ovaj projekat poboljšati njihovu finansijsku inkluziju širom nacije i da će imati poseban uticaj na ljude koji nisu u bankarskom sistemu.

Centralna banka je odbila da objavi datum puštanja u rad za cijelu državu i tvrdi da će ova objava zavisti od uspješnosti njihovog testiranja.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.