Brazilski kongres usvojio zakon o legalizaciji Bitcoina i Ethereuma

Donji dom brazilskog kongresa konačno je usvojio kripto zakon koji će legalizovati plaćanja pomoću kriptovaluta u ovoj državi i omogućiće bankama ponudu usluga u ovom sektoru. Ovaj zakon, koji najviše omogućava državi da ima uvid u sektor kriptovaluta, će biti dostavljen predsjedniku na potpisivanje do 31. decembra 2022. godine.

Ukoliko predsjednik prihvati zakon, kripto berze će morati da dobiju potrebne dozvole za rad. U zakonu su jasno navedeni uslovi koji se moraju ispoštovati kada su u pitanju prevare i pranje novca.

Aktivni ponuđači kripto usluga će takođe morati uspostaviti fizičke kancelarije u ovoj državi. Najvažnije je to da ovaj zakon zahtjeva od ponuđača kripto usluga da razlikuje sredstva korisnika od sredstava kompanije. U zakonu se navodi i rok za kompanije koje se bave kriptovalutama, tokom kojeg iste treba da ispoštuju zahtjevane norme, u suprotnom ih očekuju ogromne finansijske ili zatvorkse kazne.

Usvajanje ovog zakona dolazi nekoliko sedmica nekon što je FTX, jedna od najvećih svjetskih kripto berzi, bankrotirala i ostavila svoje korisnike i investitore sa ogromnim gubicima. Novi izvršni direktor FTX berze, John Ray III, je ovo objasnio kako „potpuni propust od strane korporativne kontrole.“ Takođe kruže priče da je Sam Bankman-Fried prebacio oko 10 biliona dolara korisničkih sredstava u svoju kompaniju za trgovanje – Alameda Research. Brazilske vlasti su naglašavale problem izdvajanja sredstava klijenata.

Iako usvajanje ovog zakona ne znači da će Bitcoin postati zakonsko sredstvo plaćanja kao što je to postao u El Salvadoru prošle godine, ovo je i dalje veliki korak za Brazil jer ova kripto debata traje već sedam godina. Prema poslednjim podacima kompanije Chainalysis, koja se bavi istraživanjem globalnog usvajanja kriptovaluta, Brazil se nalazi na sedmom mjestu prema broju aktivnih korisnika u kripto sektoru. U skorijem izvještaju ove kompanije se navodi da su Brazilci za kriptovalute izdvojili skoro 143 biliona dolara između mjeseca juna 2021. godine i juna 2022. godine, čineći Brazil najvećim ulagačem u kriptovalute u Južnoj Americi.

Velika uključenost Brazilaca u kriptovalute ih je izložila i kirminalnim djelima, te je policija zaplijenila skoro 28 miliona dolara u avgustu 2022. godine, od kompanije koja je povezana sa kripto prevarama.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.