Brazilski senat najavio nadolazeće odobrenje zakona o Bitcoinu

Očekuje se da zakon koji treba regulisati kriptovalute u brazilu, bude odobren od nacionalnog kongresa u prvoj polovini ove godine, prema tekstu Cointelgraph Brazil.

Ovaj zakon, o kom se raspravljalo u kancelariji zamjenika još od 2015. godine, odobren je u prvoj rundi razmatranja. Senat je na ovaj zakon dodao još jedan kripto orijentisan zakon, koji je već odobren od strane komiteta za ekonomske poslove u senatu.

Dva zakonodavca, senator Irajá Abreu i zamjenik Aureo Ribeiro, su rekli da se za ranije pomenute prijedloge zakona izrađuje jedinstven tekst, koji će potom biti poslat na glasanje u senat.

„Radim sve u kontaktu sa reporterom komore, koji je uradio odličan posao. Tehnički tim centralne banke je bio od velike pomoći. Tekstovi su slični i od njih je sačinjen jedan tekst,“ rekao je senator Irajá.

Irajá je takođe napomenuo da predsjednik senata, Rodrigo Pacheco, treba da stavi jedinstveni zakon na plenarno glasanje u aprilu. Dodao je:

„Zajedničkim radom na projektu, ubrzali smo odobravanje ove kriptovalute. Postoji tržišna potražnja za bezbjednije trgovinsko okruženje i potreba za kriminalnom klasifikacijom, da bi se izbjegle prevare, uz dodatno prilagođavanje Brazila prema međunarodnim sporazumima.“

Plenarno odobravanje ovog zakona neće učiniti Bitcoin legalnim sredstvom plaćanja u Brazilu, kao što je to slučaj u El Salvadoru.

Predloženi zakon treba da dozvoli predsjedniku Brazila da odredi federalno tijelo, koje će biti odgovorno za uspostavljanje pravila za kriptovalute. Zatim će predsjednik ili stvoriti novog regulatora ili će dodijeliti ovu funkciju nacionalnoj komisiji za hartije od vrijednosti (CVM) ili čak centralnoj banki Brazila.

Regulator će biti odgovoran za definisanje tržišnih smjernica i uspostavljanje normi u skladu sa međunarodnim standardima, da bi se spriječilo pranje novca i prikrivanje sredstava.

Ovaj zakon takođe predviđa i kaznu od 4 do 8 godina zatvora, sa dodatkom novčane kazne, za one koji počine prevaru u pružanju usluga virtuelne imovine.

Još jedna naglašena stvar u ovom zakonu jeste skup podsticaja za kripto rudare, na način da se uspostavi prodavnica u Brazillu. Predlaže se da ukine porez na uvoz ASIC mašina u državu. Međutim, ovo ne može biti dovoljno da se Bitcoin rudari namame u državu, pogotovo zbog toga što su cijene struje u Brazilu među najvišima u Južnoj Americi i oko pet puta više nego u državama kao što je Paragvaj ili Venecuela.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.