brazil crypto bill

Brazilski Senat odobrio je “zakon o bitcoinima” za regulirsanje kriptovaluta

Ovo je istorijski dan za kriptovalute u Brazilu, jer je Senat konačno odobrio prvi zakon usmjeren na regulisanje tržišta kriptovaluta. Prijedlog zakona još treba da bude odobren u Zastupničkom domu, a zatim potpisan od strane predsjednika Jair Bolsonaroa.

Senat Brazila usvojio je na plenarnoj sjednici prvi zakon u ovoj zemlji koji reguliše kriptovalute, koji će postaviti temelj za stvaranje regulatornog okvira za kripto industriju.

Nacrt zakona mora da odobri Predstavnički dom, a zatim da ga potpiše predsjednik Jair Bolsonaro da bi postao zakon u zemlji. Očekuje se da će se to dogoditi do kraja 2022. godine, tvrde stručnjaci koji su razgovarali s Cointelegraph Brazilom.

Sjednicom na kojoj je odobren projekat predsjedavao je predsjednik Senata Rodrigo Pacheco koji je rekao:

„Želim da čestitam nosiocu projekta, senatoru Irajá, na odobrenju, ovdje na plenarnoj sjednici Senata, za ovaj važan zakon.”

Federalni zamjenik Aureo Ribeiro prvi je predložio zakon 2015. godine.

Prijedlog zakona je potom odobren u Senatu nakon dugotrajnog vijećanja 26. aprila, kombinujući prijedlog zakona senatora Ribeira sa prijedlogom zakona senatora Arnsa.

Tokom sjednice, Senat je potvrdio da će izvršni ogranak zemlje biti odgovoran za formulisanje pravila za kripto imovinu i da bi mogao ili stvoriti novi regulator ili delegirati svoja ovlaštenja Komisiji za vrijednosne papire (CVM) ili Centralnoj banci Brazila (BC ).

Na sjednici je nekoliko senatora, uključujući autora zakona, senatora Arnsa, fokusiralo diskusiju na odgovarajuće kazne za kripto zločine, posebno prijevaru.

Prema riječima senatora Arnsa, kazne za ovu vrstu zločina trebale bi biti skalirane prema količini počinjenih prevara, pranja novca i drugih kriminalnih djela. On je rekao:

“Kazne moraju biti proporcionalne iznosu vrijednosti na koju utiče ova vrsta zločina. Dakle, ko god je počinio zločin od milijardu američkih dolara nanijevši štetu hiljadama ljudi, imao bi veću kaznu od nekoga ko je utjecao na manju vrijednost.”

Prijedlog senatora Arnsa podržala je senatorka Rose de Freitas, koja je pozvala na veće kazne za zločine koji se odnose na kriptovalute, rekavši da se na brazilskom tržištu već obrće 40 milijardi dolara

Senatori su takođe raspravljali o poticanju kripto rudara da otvore prodavnice u Brazilu jer će postojati potpuno oslobođenje od poreza za uvoz ASIC uređaja za rudarenje.

Bernardo Schucman, viši potpredsjednik odjela za digitalne valute američke rudarske kompanije CleanSpark, istakao je da je tržištu kriptovaluta potrebna posebna regulacija kako bi se institucionalni investitori koji nisu skloni riziku osjećali ohrabreno i zaštićeno ulaganjem u rudarenje kriptovaluta u najvećoj zemlji Južne Amerike. . On je rekao

„Propis je vrlo dobrodošao i trend je da Brazil prati najveće ekonomije na svijetu i olakšava rudarenje ovih kovanica na brazilskom tlu.”

Čini se da se prijedlog zakona ne suočava sa mnogo izazova u Zastupničkom domu, gdje mora biti odobren na plenarnoj sjednici prije nego što bude poslan predsjedniku Bolsinaru na potpisivanje, prije nego što postane zakon.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.